Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Een bizar record van John Folkers...

Allereerst wens ik een ieder een prachtig 2020 toe. De blik op vooruit en dat voorspoed op een ieders pad mag liggen. Toch wil ik nog één keer terugkijken op het jaar dat nog maar net achter ons ligt.

In de laatste weken van december is er nog een vrij opzienbarend record gebroken. Een culinair record dat nu op drieëntwintig stuks staat en waar ik met groot ontzag, verbazing, respect en kennis van heb genomen. Via facebook vernam ik met een grote lach op mijn gezicht de details van dit event maar toch ook met een mate van ongeloof over het aantal. In café De Karre schoof iemand zowaar drieëntwintig frikandellen naar binnen in een uur tijd. Dat verdient aandacht. Ik ben zwaar onder de indruk van deze wereldprestatie. Niemand minder dan John Folkers is de nieuwe officieuze kampioen frikandellen eten in onze gemeente.

Grootmeester

Folkers is geen onbekende in Steenwijk. Als zijn naam valt, denkt een ieder in eerste instantie onmiddellijk aan de damsport. John damt al bijna vanaf zijn geboorte, gok ik zo maar even uit de losse pols, en heeft al indrukwekkende overwinningen en toernooiwinsten op zijn naam staan. Als ik hem tegenkom spreek ik hem ook altijd aan met Grootmeester Folkers, uit respect voor zijn imposante damcarrière.

Waar laat je die???

Maar dat Folkers ook zo'n eetprestatie kon afleveren, wist ik niet. Het bleef maar in mijn hoofd zitten... Drieëntwintig frikandellen! Waar laat je die??? Het blijft een bizar gegeven en of Folkers zijn huisarts nou zo blij is met deze fenomenale prestatie? Ik denk het niet! Het doet verder niets af aan de indrukwekkende performance die live te aanschouwen was in het café van Kranendonk.

Prachtige prijs

John viel met zijn recordprestatie in de prijzen, hij poseerde trots voor de foto met oorkonde en biertje in de hand, de broek een beetje op half zeven. Er was zo op het oog nog ruimte voor meer frikandellen, maar of dat lichamelijk verantwoord zou zijn? Het antwoord zit eigenlijk al in de vraag. De mooiste beloning voor de nieuwe recordhouder en waar ik de humor van kon inzien, was de prachtige prijs van: honderd meter aan frikandellen... Een horrorprijs voor mensen die een Sonja Bakker-dieet volgen. Een culinaire hoofdprijs voor Folkers neem ik maar aan…

Kleurrijk

Dat het niet zomaar een prestatie was begreep Folkers zelf ook wel. Hij schreef op facebook na zijn indrukwekkende performance: “Bedankt voor de steun, het was niet makkelijk...” Dat geloof ik grif. John Folkers liet ons zien waartoe een mens allemaal in staat is als het verstand even op nul gaat en de blik op oneindig. Het is een kleurrijk record, gevestigd door een kleurrijk figuur.

Als dit een record een voorbode was voor het nieuwe jaar, gaan we zeker een kleurrijk 2020 beleven in Steenwijkerland...