Sjoerd Looijenga conservator museum Cuby & the Blizzards

Noordwolde – Oud-Noordwoldiger Sjoerd Looijenga uit Drouwen is de nieuwe conservator van het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo. Met hem gaat het museum aan de Voorstreek een periode in waarin het bezoekersaantal weer moet worden opgekrikt.

De benoeming van Looijenga (60) werd zondagmiddag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vrienden- en vrijwilligersmiddag van het museum in zaal Hofsteenge in Grolloo. Hij was jarenlang bij RTV Drenthe werkzaam als presentator en vormgever. Momenteel doet hij o.a. de communicatie bij onder meer de Ronde van Drenthe en het SIVO Festival. In het verleden was hij ook voorzitter van de stichting Noordwolde-Week en bestuurslid bij Radio Weststellingwerf Centraal.

Expositie

Looijenga volgt zijn oud-RTV Drenthe-collega Albert Haar op, die afgelopen zomer liet weten te gaan stoppen. De inwoner van Zuidwolde is bijna negen jaar een drijvende kracht achter het museum geweest, maar was ook nauw betrokken bij de grote expositie ‘Windows of my eyes’ over Cuby & the Blizzards die van januari tot juni 2016 te zien was in het Drents Museum in Assen.

Minder bezoekers

Volgens voorzitter Lukas Koops van de Stichting Blues in Grolloo nam in 2019 het bezoekersaantal voor het eerst af sinds het museum in 2010 de deuren opende. Koops: ,,In de afgelopen jaren kon het museum jaarlijks op ongeveer 4000 bezoekers rekenen. In 2019 stapten er zo’n 600 mensen minder over de drempel.” Sjoerd Looijenga en zo’n 40 vrijwilligers uit het hele land hebben kortom de taak om daar verandering in te brengen. Daarbij helpt ook Wouter Bessels. De digitaal redacteur van Dagblad van het Noorden gaat voor de Stichting Blues in Grolloo audio- en videomateriaal van de band inventariseren en archiveren.

Breder genre

Het museum wil in de nabije toekomst een iets andere koers gaan varen en zegt niet alleen de bluesmuziek van Cuby & The Blizzards centraal te gaan stellen, maar een breder genre gaan belichten. De huidige expositie ‘We Want More!’ - over de fans, liefhebbers en verzamelaars van Cuby & the Blizzards - wordt met een seizoen verlengd.