Holocaustmonument Levenslicht te zien in Steenwijk

Steenwijk - Van 22 januari tot en met 2 februari is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Grote Kerk in Steenwijk.

Burgemeester Rob Bats onthult het monument op woensdag 22 januari om 20.00 uur.

Stille tocht

Voorafgaand aan deze onthulling start vanaf 19.30 uur een stille tocht bij het Gedenkteken voor de Joodse Steenwijkers aan de Gasthuispoort. De route voert langs de plek waar de synagoge stond, door de Gasthuisstraat via de Markt naar de Grote Kerk. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de stille tocht en zo mogelijk een lichtje mee te nemen.

75 jaar geleden

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Ook in Steenwijkerland. Het tijdelijke monument Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks (ook op zaterdag) van 16.00 uur tot 18.00 uur in de Grote Kerk te bezoeken. Op zondag is het monument te zien tijdens de kerkdienst van 09.30 uur tot 11.00 uur en daarna nog van 11.00 tot 12.00 uur.

Meer over Levenslicht

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en soms al generaties lang hun leven leefden.

Ook Joodse inwoners uit Steenwijkerland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer. Als ademhaling in licht.