De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

Zo zout hebben wij het nog niet gegeten

Het nieuws is soms letterlijk op straat te vinden. Tijdens zomaar eens een verkwikkende tocht door de openbare ruimte zijn De Taalmannetjes bepaalde verwarrende teksten opgevallen, waaraan menigeen stoïcijns voorbijgaat.

Hoebedoellu?

Ter illustratie en ter verduidelijking hebben we deze wonderlijke taaldwalingen op de foto gezet. Op foto 1 laat een vishandel trots weten dat z’n Hollandse nieuwe met een 9 is bekroond. Door wie? Door de haring zélf, als we de tekst op dit bord moeten geloven.

Een ander kras voorbeeld – de afdeling open deuren – troffen we aan op deze etalageruit (foto 2). Een typisch geval van dubbelop. Een overbodige bevestiging. En dat in een zinnetje van slechts drie woorden. In de trant van ‘over twee weken zijn we weer veertien dagen verder’. Extra én toegevoegd: briljant!

Op foto 3 wordt de exclusieve damesmode ‘aantrekkelijk geprijsd’. Op zich al intrigerend, maar het zinnetje eronder (‘Maar we geven het niet weg’) slaat álles. In gedachten zien we hoe de verkoopster het zakje met het reeds betaalde slipje maar niet uit handen wil geven. Moeten de rechtgeaarde klanten nu ook nog hun dubbelloops jachtgeweer meenemen? Of is dit mogelijk een ‘slip of the tongue’?

Maar het kan altijd nog krasser. Zie deze belangrijke veiligheidswaarschuwing (foto 4) met betrekking tot de krokante kiphaasjes. Waarschuwing voor personen met een ei. Zo zout hebben wij het nog niet gegeten. Pasen werpt z’n schaduw blijkbaar nu al vooruit.

Tot slot foto 5, gemaakt nabij de parkeerplaats van het crematorium in Meppel. Willen we meer validen of minder validen? Minder? Dan gaan we dat regelen…

Contact? detaalmannetjes@ndcmediagroep.nl