Inzamelen ijzeren dopjes levert mooi bedrag voor KWF op

Oldemarkt - Heidi de Vries uit Oldemarkt heeft het afgelopen jaar weer vele dopjes, blikjes, metalen dekseltjes en klein oud ijzer ingezameld voor het goede doel. Deze maand leverde ze weer een lading in bij de oud ijzerboer: 240 kilo, waarvoor ze 41 euro in ontvangst mocht nemen.

„Daarmee kunnen we de totaalbalans opmaken voor het jaar 2019”, laat ze weten. „In totaal zijn we 7 keer naar de oud ijzerboer gereden om alles in te leveren en hebben we maar liefst € 387,20 kunnen overmaken naar KWF Kankerbestrijding / Dutch Cancer Society.”

Samenloop voor Hoop

De dopjesactie is voor haar ontstaan toen zij zelf 4 jaar geleden geconfronteerd werd met kanker. In datzelfde jaar vond de Samenloop voor Hoop in Boijl plaats en werd door de organisatie aan haar gevraagd of ze bij dit evenement als survivor te gast wilde zijn. „Zelf ben ik ook van het organiseren en wilde, ondanks dat ik nog herstellende was van mijn operatie, graag meehelpen met dit evenement waarbij geld wordt ingezameld voor het KWF”, vertelt Heidi. „Er was al iemand in Boijl die de dopjes spaarde voor de Samenloop en ik heb me daarbij aangesloten.”

Ton op de oprit

In Oldemarkt is ze deze ijzeren dopjesspaaractie op poten gaan zetten en ze heeft een ton op haar oprit geplaatst waar de mensen de dopjes in kunnen gooien. „Na de Samenloop ben ik deze actie in Oldemarkt blijven voortzetten en inmiddels doe ik dit, samen met mijn man Eelco, alweer 4 jaar”, laat ze weten. „Naast de metalen bierdopjes zamelen we ook blikjes, metalen dekseltjes en klein oud ijzer in. Gemiddeld rijden we 7 keer per jaar naar de oud ijzerboer om alles in te leveren. Zodra onze schuur weer propvol staat met emmers, zakken en dozen vol dopjes worden deze weer naar de oud ijzerboer gebracht. Tegen de tijd dat we weer daarheen gaan doe ik ook altijd een berichtje via Facebook zodat de mensen, die nog oud ijzer hebben, dit bij ons kunnen brengen. Dit nemen we dan ook mee naar de oud ijzerboer.”

Het bedrag dat ze hiervoor krijgen is altijd afhankelijk van het gewicht dat ze hebben ingezameld en de oud ijzerprijs die op dat moment geldt. Dit bedrag maken ze over naar het KWF. „We zijn ontzettend blij met het totaalbedrag van € 387,20.”

Dagbesteding “Het Goede Doel”

De dopjesactie levert ook mooie dingen op en werkt sociaal ook heel goed, merkt Heidi. Veel mensen worden in hun nabije omgeving of zelf geconfronteerd met deze nare ziekte. Ze willen graag wat doen, maar weten vaak niet wat. „En met zoiets simpels als het sparen van ijzeren dopjes, blikjes of metalen dekseltjes kunnen ze toch iets bijdragen. Op menig aanrecht in Oldemarkt staat er dan ook een bakje waar de dopjes in bewaard worden. Naast de ton, die bij ons op de oprit staat, kunnen de dopjes en blikjes ook ingeleverd worden bij Dagbesteding “Het Goede Doel”, gevestigd in de Landerijen. Mooi om te zien is dat de bewoners ook een bijdrage leveren. Zo is er een mevrouw die met de rollator haar twee lege blikjes van de soepballetjes bij het Goede Doel komt brengen. Voor haar weer een leuk wandelingetje waar ze haar huis weer mee uit komt.”

Inleverpunt in muziekwinkel

„Ook kunnen de ijzeren dopjes ingeleverd worden bij de muziekwinkel van mijn schoonvader (Jan de Vries-red.) in Steenwijk”, vervolgt Heidi. „Ook hij werd geconfronteerd met kanker en is vorige maand helaas overleden. Hij zette zich ook met volle overtuiging in voor de dopjesactie. De dopjes kunnen nog steeds in de muziekwinkel ingeleverd worden.”

Ze is enorm blij met alle inwoners van Oldemarkt die de ton op hun oprit al 4 jaar weten te vinden. „Het is altijd weer een verrassing wat er in de ton ligt als ik het deksel eraf haal. Bijzonder is ook altijd de mevrouw die wekelijks alle lege kleine blikjes kattenvoer in de ton gooit. Elke week ligt er een zak van haar in de ton. En dan de twee dames die elke week een wandeling in en rondom Oldemarkt maken om het zwerfvuil op te ruimen. De blikjes die ze daarbij vinden zijn best veel. Er staat dan ook geregeld een grote zak met lege blikjes naast de ton op de oprit.”

Zelfs in het buitenland

Echtgenoot Eelco haalt altijd de dopjes op bij de horecabedrijven in Oldemarkt en omgeving. „Ook hij is er altijd druk mee. Maar ook heel bijzonder is dat de zoon van onze overburen, die in Stuttgart (Duitsland) woont, ook meehelpt. Hij gaat daar de horecabedrijven bij langs om de dopjes op te halen en als hij weer richting Nederland komt dan neemt hij ze weer mee.’

Op pad met blindengeleidestok

Ook Heidi’s achterneef, die weinig meer kan zien, helpt mee. Met zijn blindengeleidestok gaat hij op pad om de dopjes in te zamelen. Hij heeft dan een rugzak om en daar worden de dopjes dan in gedaan. „En zo is het eigenlijk best wel een bijzondere actie voor ons. Zelf in ons gezin en familie geconfronteerd worden met kanker en dan op deze bijzondere manier onze bijdrage kunnen leveren om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Voor ons is dit dan ook een waardevolle, bijzondere actie die we blijven voortzetten.”