Tijdelijk monument Levenslicht gaat bijna van start

Regio - De gemeenten Meppel, Steenwijkerland en Westerveld zijn drie van de 170 gemeenten in Nederland waar het tijdelijke monument Levenslicht te zicht is. Dit lichtmonument, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde, moet mensen in hun eigen gemeenten betrekken bij het oorlogsverleden.

Donderdag 16 januari om 19.00 uur is de landelijke onthulling van Levenslicht, in Rotterdam. Het monument heeft een diameter van 20 meter en bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Dit staat gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

Na een landelijke onthulling wordt in 170 gemeenten een deel van de stenen tentoongesteld. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Het monument is gemaakt vanwege 75 jaar bevrijding. Het tijdelijk lichtmonument wordt onthuld in gemeenten waar vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden.

In Meppel onthult burgemeester Richard Korteland het monument op donderdag 23 januari om 13.00 uur. Deze is is van 23 januari tot en met 2 februari voor het stadhuis te bezichtigen. In de gemeente Steenwijkerland is deze van 22 januari tot en met 2 februari te zien in de Grote Kerk in Steenwijk. Deze is dagelijks van 16.00 uur tot 18.00 uur te bezoeken. Op zondag is het monument te zien tijdens de kerkdienst van 09.30 uur tot 11.00 uur en daarna nog van 11.00 tot 12.00 uur. De gemeente Westerveld heeft de locatie van het monument nog niet bekendgemaakt. Deze is te zien van 22 januari tot en met 2 februari.

Stenen zijn belangrijk

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van Levenslicht. Daan Roosegaarde „Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project en een openbaar kunstwerk te maken over de Holocaust. Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal.”