Duitse militairen trainen met Nederlands pantservoertuig in Havelte

Havelte - Duitse soldaten van de Panzergrenadierbataillon 33 oefenen in Havelte samen met Nederlandse militairen van het 44 Pantserinfanteriebataljon.

De beide landen oefenen samen het geïntegreerd Duits-Nederlandse pantserinfanterie-gevechtsoptreden met Nederlandse gevechtsvoertuigen met daarin Duitse én Nederlandse militairen. Een unieke samenwerking tussen het Duitse en Nederlandse leger.

Tot nu toe was de Duits-Nederlandse samenwerking vooral bekend door het militair optreden met de Leopard 2A6 gevechtstank. Sinds 2015 is er een gemengd tankbataljon in Nedersaksen dat deel uitmaakt van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.

In het tankbataljon huurt Nederland een aantal tanks van Duitsland om mee te trainen. De tanks zijn uitgerust met Nederlandse radio’s. Zo kunnen de Duitse tanks makkelijk binnen de brigade functioneren.

Dit keer worden de rollen omgedraaid. In Havelte is afgelopen jaar een pilot gestart met een gemixt CV90 panterinfanteriepeloton, waarbij Duitse militairen werken met het Nederlandse CV90 pantserinfanterievoertuig.

De komende weken traint dit geïntegreerde peloton voor het eerst in het militair oefenterrein van Hohenfels, in een door de Amerikanen geleide oefening.

Grote verschillen

De voorbereidingen op deze nieuwe Duits-Nederlandse samenwerking zijn al in oktober begonnen.

De verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse wijze van optreden leken aanvankelijk vrij groot. In het Nederlandse pantserinfanterie gevechtsoptreden is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat er twee commandanten zijn op een pantserinfanteriepeloton: één voertuigcommandant en één ‘uitgestegen’ commandant die het grondgevecht voert. In Duitsland is er in dit geval één commandant die de leiding heeft. Ook de Nederlandse en Duitse voertuigen, materialen en procedures verschillen van elkaar.

Sergeant-majoor Peer, Duitse groepscommandant, vertelt: „Veiligheid staat voorop. Juist omdat de procedures tussen de beiden landen verschillen van elkaar, zijn we rustig van start gegaan. Afgelopen najaar hebben we een week met de Nederlandse collega’s bekeken wat de mogelijkheden waren om een binationaal CV90-peloton samen te stellen. Voordat we überhaupt konden beginnen met het uitproberen en samenvoegen van de verschillende procedures om daadwerkelijk te kunnen trainen, wilden we eerst bepalen hoe we dit op de meest veilige manier konden aanpakken.”

Om de verschillen te overbruggen is goede communicatie en coördinatie van essentieel belang. En natuurlijk: trial and error. Vooral uitproberen, fouten maken en evalueren. „Daar leer je van. Het proces is langzaam; er is bewust gekozen om met kleine stappen voorwaarts te gaan om inhoudelijke verschillen boven water te halen en te minimaliseren.”

Kapitein Rogier Verbaan, 44 Panterinfanteriebataljon: „In het gevecht gaat communicatie grotendeels via de radio en andere digitale systemen. Nederland en Duitsland werken beide met compleet verschillende systemen en dat is best een uitdaging. Dan moet je op zoek naar creatieve oplossingen om toch te kunnen coördineren.”

Voor 2020 en 2021 worden er meer oefeningen gepland met het geïntegreerde peloton om de Duits-Nederlandse samenwerking te bestendigen. „Maar het allerbelangrijkst is,” meent Verbaan, ”saamhorigheid, collegialiteit en plezier hebben in je werk.”