Boete Steenwijker voor groepsbelediging in stemlokaal

Zwolle / Steenwijk - Een 74-jarige inwoner van Steenwijk heeft met een zogenaamd stemadvies een boete van 250 euro opgelopen.

Hij riep in het stemlokaal in Multifunctioneel Centrum De Zuidwester in Steenwijk in maart vorig jaar: „Stem PVV. Alle zwarten het land uit.” Een stemmer met getint uiterlijk voelde zich beledigd en deed aangifte.

Vrijdag werd de bejaarde man voor de politierechter in Zwolle beticht van groepsbelediging, vanwege de uitspraak: ‘alle zwarten het land uit’, niet om de opwekking om PVV te stemmen. De opmerking was duidelijk gericht tegen een donkere man, die in bijzijn van zijn dochter in de rij stond om zijn democratische plicht te vervullen. Het had een enorme impact op hem en op het hele gezin, vertelde zijn echtgenote in de zittingszaal.

Twee leden van het stembureau hadden de uitlating ook gehoord en meenden eveneens dat het duidelijk tegen de aangever gericht was. Bij de politie heeft de Steenwijker niet veel willen zeggen: hij beende al gauw het bureau uit, volgens de officier van justitie omdat hij een getinte politievrouw tegenover zich zag. Op de zitting verscheen hij niet, volgens zijn advocaat kon dat om gezondheidsredenen niet.

De rechter: „Ik vind dit zo nodeloos. En juist in een stemlokaal waar het feest van de democratie gevierd wordt. Zeer schokkend en ongewenst.” Behalve de boete moet de Steenwijker ook driehonderd euro schadevergoeding betalen aan de aangever.