Grote theatervoorstelling op voormalige Amerikaanse basis in Havelterberg

Havelterberg - De voormalige Amerikaanse basis in Havelterberg is in augustus het decor van de muziektheatervoorstelling De Bom. De voorstelling gaat over de opslag van kernwapens in Nederland tijdens de Koude Oorlog. Vermoedelijk was Havelterberg zo’n locatie.

De voorstelling wordt geproduceerd door PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland en Kameroperahuis. Beide organisaties zijn bekend met theatervoorstellingen op buitenlocaties. Zo produceerde PeerGrouP onder meer de voorstelling Maalkop, het stuk over een jonge boer die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. Maalkop was onder meer te zien in een stal op een boerenbedrijf in Lhee. Het Zwolse Kameroperahuis produceerde afgelopen zomer nog het theaterspektakel Welstaat, een sprookjesachtig muziektheaterstuk dat ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid op verschillende locaties in Frederiksoord werd opgevoerd.

Samenwerking

Voor PeerGrouP vormen het platteland en samenwerking met bewoners een rode draad in haar projecten. Datzelfde geldt voor Kameroperahuis. In het theaterstuk De Bom wordt die samenwerking met de bevolking opnieuw gezocht. „Het is de bedoeling dat de bevolking uit Havelterberg en omgeving een rol krijgt in de productie. Niet alleen in het stuk zelf, maar ook achter de schermen. We zoeken dus niet alleen acteurs, zangers en muzikanten, maar ook mensen die ons willen helpen met de organisatie ter plaatse”, zo vertelt artistiek leider van PeerGrouP Dirk Bruinsma.

Kernkoppen

De muziektheatervoorstelling De Bom staat onder regie van Céline Hoex. Het verhaal waar momenteel druk aan gewerkt wordt, gaat over opslag van kernwapens in Nederland tijdens de Koude Oorlog. Het is altijd een publiek geheim geweest dat er atoombommen lagen op de Amerikaanse basis in Havelterberg. Naar verluidt lagen er 48 kernkoppen opgeslagen, krachtig genoeg om Europa in één keer weg te vegen. Tegenstanders demonstreerden veelvuldig bij het zwaarbewaakte perceel van de Amerikanen bij Havelterberg. En op het Malieveld in Den Haag verzamelden zich een half miljoen mensen om kenbaar te maken tegen kernwapens te zijn. Nederland stond in brand met Havelterberg als middelpunt. „Wij vragen ons af hoe wij daar nu mee zouden omgaan”, zo zegt Bruinsma die om voor het stuk nog meer informatie te verzamelen oud-militairen en inwoners zoekt die de tijd van de protesten bewust meegemaakt hebben en daarover willen vertellen.

Zevenduizend bezoekers

Naar verwachting kunnen uitgaande van zeshonderd bezoekers per keer, zo’n zevenduizend mensen de openluchtvoorstelling De Bom op de voormalige Amerikaanse basis in Havelterberg bezoeken. Bruinsma is blij dat de provincie Drenthe, gemeente Westerveld en Defensie overeenstemming hebben bereikt over het gebruik van de voormalige Amerikaanse basis als decor van de theatervoorstelling. „Het is heel bijzonder natuurlijk dat wij op de plaats waar het veertig jaar geleden allemaal heeft plaatsgevonden, nu een voorstelling mogen maken over het onderwerp de Koude Oorlog. Een onderwerp dat gezien de situatie in de wereld helaas actueler is dan ooit.”

Wie de hoofdrollen gaan spelen in het theaterstuk is nog niet bekend. „De cast zal uit zeven acteurs gaan bestaan. Professionals en stagiaires. De audities voor de rollen vinden begin en eind februari plaats. De eerste repetitie vindt eind juni plaats”, zo besluit Bruinsma. De première van De Bom is gepland voor half augustus.