Aaldert en Margje zijn al zestig jaar gelukkig

Eesveen - Aaldert Been en Margje Been-Bijkerk vierden dinsdag hun zestigjarig huwelijk. Wethouder Marcel Scheringa feliciteerde het jubilerende paar namens de gemeente Steenwijkerland.

Aaldert is geboren in Onna. Hij is de jongste uit een groot gezin. Hij was nog maar negen maanden oud toen zijn vader overleed. Aaldert ging lopend naar de lagere school in Steenwijk. Daarna ging hij naar de technische school, waar de schooljaren werden ingekocht tot een half jaar. Dat om na de oorlog zo snel mogelijk aan de wederopbouw te werken. Aaldert was 15 jaar toen hij begon met werken.

Aaldert hielp mee aan de eerste woningen in de ‘wildernis’ van Scheerwolde. In de avonduren en op zaterdag ging hij naar Meppel om te leren voor aannemer. Na hun huwelijk betrok het echtpaar eerst een woning in Smilde. In oktober 1960 namen ze een aannemersbedrijf in Eesveen over tot 2000. Tegenwoordig wordt het bedrijf voortgezet door de twee oudste zonen. Het laatste bouwwerk waar Aaldert aan werkte, was de grote restauratie aan het Slot in de Eese.

Margje is geboren op de Dwarsgracht. Ze ging twee jaar lang naar de lagere school op de Dwarsgracht, daarna nog zes jaar naar de lagere school in Steenwijk. Margje was 14 jaar toen ze verhuisde naar de boerderij aan de Kooiweg in Giethoorn. Daar hielp ze haar vader mee op de boerderij met alle werkzaamheden. Verder werkte ze een paar dagen elders, waar ze leerde naaien. Enkele kinderen nog steeds af en toe een beroep op haar naaikwaliteiten.

Het echtpaar leerde elkaar kennen op 2 februari 1956 op het ijs. Wat schaatsen betreft: Aaldert reed op 21 februari 1985 de Elfstedentocht uit met drie zonen en één dochter.

Samen kregen Aaldert en Margje acht kinderen (vier zonen en vier dochters), 27 kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Daar zijn ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.