De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

Een 'gebreide muts met uitgeknipte ogen'

De Taalmannetjes barsten geregeld in lachen uit wanneer zij de mededelingen van de politie lezen. Vraag: wat verstaat u onder een 'uitpraatprocedure' en wat verstaat de politie onder een 'uitpraatprocedure'?

Als wij een man met een bivakmuts zien lopen, dan omschrijven wij deze man als ‘een man met een bivakmuts’. Maar dan de politie Meppel. Die zocht na een woning-overval een man met een ‘gebreide zwarte muts met uitgeknipte ogen’. Nóg koddiger: de politie zette er tussen haakjes ‘(bivak muts)’ achter. Los van het onjuiste spatiegebruik klinkt dat als: de politie zoekt een man ‘met een roodgeverfde bol om zijn neusgaten (clowns neus)’.

Geen beroepsgroep heeft zo’n bijzonder taaltje als de politie. Bij de politie komen ze nog ‘ter plaatse’, om vervolgens ‘verdachte manspersonen te controleren die zich verdacht ophouden’. Een normaal mens zou zeggen dat hij/zij ergens arriveert om onfrisse types in de gaten te houden. Maar de beroepsdeformatie bij de politie zit diep. Een verdachte houdt zich natuurlijk áltijd verdacht op, anders is-ie immers niet verdacht.

De politieberichtgeving wemelt van de vaagheden. Standaardzin: ‘De verdachte werd staande gehouden.’ Oók als je in een rolstoel zit. Niets mee te maken. Opstaan en blijven staan! Nog zo één: braaksporen. Daar bedoelt de politie natuurlijk niet het ondergekotste toilet mee na een avond ‘zwaar onder invloed van verdovende middelen’ te zijn geweest. Nee, dat is de schade aan raam of deur die inbrekers aanrichten bij hun pogingen om privéterrein binnen te dringen.

De politietaal is bar en boos en hilarisch tegelijkertijd. De volgende verwarrende tekst deelde de politie Steenwijkerland ons mee. ‘De collega’s gingen over op een uitpraatprocedure.’ Dat klinkt goed, toch? Deze keer geen gummiknuppel in je nek, maar een kopje thee om de boel eens goed uit te praten. Dat bleek een misvatting! Want, zo schreef de politie, ‘bij een uitpraatprocedure trekken agenten hun wapens’. Zo van: nu zijn we wel uitgepraat, kijk maar eens in de ogen van mijn dubbelloops jachtgeweer.

Nee, oom agent blinkt doorgaans niet uit in heldere communicatie. In het Zuid-Hollandse Krimpen aan den IJssel was de politie begin deze maand op zoek naar een ‘Marokkaanse man met een Turks uiterlijk’. Tja. Wat moet je hier nog van zeggen, buiten het feit dat het stuitend racistisch is?

O ja, De Taalmannetjes zijn ook nog op zoek naar iemand... ‘Wij zoeken een gedrongen manspersoon met roodgeverfde bol om zijn neusgaten, geel ogend haar, zeer grote schoenen, gekleurde sokken en wit geschminkte ogen en mond. Hij droeg een geruit jasje en groene strik om zijn nek.’

Weet u wie we zoeken? Suggesties: detaalmannetjes@ndcmediagroep.nl