Rioolontstopper maakt borden schoon

Noordwolde - Het vernevelde water spat alle kanten op. Dankzij de hogedrukspuit wordt het straatnaambord Trambaan weer goed leesbaar. De afgelopen weken heeft Harm Boonstra al honderden borden, banken en kunststofpaaltjes in Weststellingwerf schoongespoten.

Hij is deze week in Noordwolde en omgeving bezig met zichtbaar plezier. ‘Voor de Kerst ben ik begonnen’, vertelt de in Jubbega woonachtige gemeentewerker. De hoge drukspuit is aangesloten op de oude rioolontstopper van de gemeente. Dat apparaat kwam beschikbaar omdat er inmiddels een nieuwe rioolontstopper is aangeschaft.

700 Liter water

Door de oude rioolontstopper is het schoonspuiten van borden voor Boonstra makkelijker geworden. In de grote tanks kan nu ruim 700 liter water en dat scheelt veel ten opzichte van de machine waar vroeger mee werd gewerkt. Het vorige stroomaggregaat liet het bovendien vaak afweten.

Niet op papier

Een keer per jaar worden alle gemeentelijke ‘wegaccessoires’ gereinigd. De meest verontreinigde borden staan langs de 80 kilometer wegen. Een route met alle te reinigen objecten staat niet op papier. Boonstra weet precies welke borden hij nog moet hebben. ‘Ik heb het hier allemaal opgeslagen’, wijst hij naar zijn hoofd.

Vuurwerk en stickers

Voor het maaiseizoen begint moet het schoonspuiten klaar zijn. Zo kort na de jaarwisseling telt hij tientallen borden die door vuurwerk zijn beschadigd. Als de borden niet meer zijn te redden, geeft hij door dat ze moeten worden vervangen. Op sommige borden treft hij illegaal geplakte stickers aan. ‘Verwijderen lukt altijd met een plamuurmes.’