It ljocht giet út: Kerkstra na ruim 26 jaar dicht

Steenwijk - Kerkstra Verlichting gaat medio mei dicht. Niet omdat Jappie Kerkstra het niet druk heeft, ,,ik kom om in het werk", maar Kerkstra wil van zijn welverdiende pensioen gaan genieten.

 „Ik was van plan om in 2021 te stoppen, maar we hebben de plannen wat vervroegd,” verklaart Jappie. „Ik heb wat gezondheidsklachten met mijn rug, en ik sta nu alleen in de winkel, dus het wordt allemaal wat lastig. En 61 jaar is een mooie leeftijd om te stoppen.” Wanneer hij precies het licht uitdoet in de winkel maakt hem niet zoveel uit. „Mei lijkt me wel een goeie tijd. We beginnen een grote opheffingsuitverkoop. Ik zie wel hoe het loopt.”

De winkel staat en hangt vol met armaturen. „Logisch, want we zitten midden in het hoogseizoen, veel 2020 modellen zijn nog maar net binnen en druppelen ook in januari en februari nog binnen.” Met andere woorden: er is nog volop keus. Het pand gaat in de verkoop; het is niet alleen een zakenpand, maar ook een woonhuis.

De Friese Jappie kwam vanuit Leeuwarden in 1988 als bedrijfsleider te werken bij Van Oosten aan de Oosterstraat. „Na zo'n 5 jaar vond ik het wel tijd voor een eigen winkel. Dat was altijd mijn droom. We begonnen in 1993 met de verlichtingwinkel op de hoek van de Koningstraat( waar nu de winkel van het Leger des Heils is gevestigd) en daarna zijn we verhuisd naar het pand waar we nu nog zitten. Ik ben dus al meer dan het grootste deel van mijn leven in Steenwijk werkzaam.”

Met het sluiten van zijn winkel verdwijnt er weer een speciaalzaal in de binnenstad. Kerkstra vindt dat jammer. „Er zijn steeds minder speciaalzaken, waar mensen naartoe komen voor advies en ondersteuning. Ik zal mijn klanten natuurlijk missen. Met name voor het werk in de verzorgingshuizen en woonvormen voor begeleid wonen. Ik kwam daar vaak over de vloer, voor nieuwe verlichting en reparaties. Je krijgt daar zoveel liefde terug. We hebben in de loop der jaren een grote vaste grote klantenkring opgebouwd, sommigen vanaf het begin en ook hun kinderen werden klant bij ons. Er zijn klanten bij die we wel 3x verhuisd hebben (verlichting). We hebben ook altijd de montage van de verlichting in eigen beheer gedaan. Onze monteur werkt al ruim 20 jaar voor ons, hij was een graag geziene gast.”

Jappie is voor zijn rugtherapie weer meer gaan wandelen, hij heeft zich ingeschreven voor de slachtemarathon in juni en in de toekomst hoopt hij ooit nog eens de Nijmeegse vierdaagse te lopen. „Daarnaast ben ik sinds anderhalf jaar Pake geworden wil ik daar meer van gaan genieten. En een beetje motorrijden, ja, ik vermaak me wel!”