Herdenkingsconcert na plotseling overlijden klarinettist

Eesveen - Begin februari vorig jaar trad Ensemble Noa op in De Ontmoeting. Wat een mooi concert met Joodse muziek had moeten worden, nam al snel een noodlottige wending: klarinettist Rob Zilverberg werd op het podium plotseling onwel. Hij overleed drie dagen later. Een traumatische gebeurtenis voor iedereen die daarvan getuige was.

Op 22 februari, ruim een jaar naar het overlijden van Rob, keert Ensemble Noa terug naar De Ontmoeting. Ditmaal voor een herdenkingsconcert. Het doel van dit concert is tweeledig. Allereerst willen Hans Luijcx (viool, zang) en Arent te Kloese (toetsen, zang) met dit concert hun vriend Rob Zilverberg herdenken. Hans: „Als er tijdens een concert zoiets dramatisch gebeurt, dan laat dat diepe sporen na. Ook vandaag de dag zijn we het verlies van Rob nog aan het verwerken. In dat kader voelen we als muzikanten sterk de behoefte om symbolisch weer ‘in harmonie te komen’ met De Ontmoeting, in Eesveen. Bovendien willen we iets doen voor de vrouw van Rob en voor het publiek van die avond. Een herdenkingsconcert leek ons daarvoor een mooie vorm.”

Stilstaan bij Rob

Het herdenkingsconcert is uiteraard toegankelijk voor iedereen. Maar een bijzonder welkom geldt voor de mensen die vorig jaar bij het concert aanwezig waren. Zij krijgen gratis toegang op basis van de kaartjes die ze toen hebben gekocht. „Uiteraard zal er tijdens het concert een moment zijn waarop we stilstaan bij Rob. Maar het grootste deel van de avond staat onze muziek centraal”, aldus Arent. „Klezmer met een toefje jazz. Weemoedig, soms, maar vaak ook vrolijk en uitbundig. Op 22 februari gaan het concert spelen waar we op 9 februari vorig jaar aan waren begonnen. En net als toen zijn we van plan om er samen met het publiek een feest van te maken. Als De Ontmoeting weer net zo vol zit, dan gaat dat zeker lukken.”

Ensemble Noa is ooit begonnen als een duo (Arent en Rob). Met de komst van Hans werd het een trio. Na het overlijden van Rob, besloten Hans en Arent dat Noa een trio moest blijven. De klarinettist die de zochten, vonden ze in Okke Alkema. Een muzikant met veel ervaring in de internationale volksmuziek. Ook hij speelt mee tijdens het herdenkingsconcert. Ensemble Noa en De Ontmoeting hebben samen besloten om het herdenkingsconcert een benefietkarakter te geven. De opbrengst wordt gebruikt om de vrouw van Rob financieel een steun in de rug te geven. Aanvang: 20.15 uur.