‘Bal je vuist, altijd je rechterarm omhoog’

Blokzijl - ‘En bal de vuist, altijd je rechterarm omhoog’, geeft regisseur Josephina Bakker aanwijzingen aan de pakweg 25 spelers van toneelvereniging Ons Genoegen uit Blokzijl. ‘Niet lachen, maar strijdlustig kijken.’

De langste staking van Nederland begon in 1924 in Blokzijl en is anno 2020 actueel. Werkend Nederland roert zich en voert volop actie. Donderdag en vrijdag leggen de docenten voor de tweede keer in korte tijd het werk neer. ‘Ons stuk past heel goed in de tijd van nu.’

Eigentijds jasje

Ons Genoegen speelt op 23 en 24 mei in De Meenthe in Steenwijk het muzikaal spektakelstuk EindeLoos, waarbij de historische staking die 843 dagen duurde weliswaar de rode draad is, maar in een eigentijds jasje is gestoken. De langste staking begon in 1924 bij houtzagerij gebroeders Loos in Blokzijl. De inzet was een nieuwe cao. Na tweeënhalf jaar was de staking voorbij en waren alle stakers ontslagen. De houtzagerij ging kort daarna failliet. EindeLoos vertelt het verhaal over stakingsbrekers, solidariteit, onmacht en geweld waarbij stakers met flink geweld werden toegetakeld.

In De Ploats in Blokzijl is afgelopen zaterdag met banken het podium van De Meenthe aangegeven. „Maandagavond gaan we kijken in De Meenthe, het is een groter podium dan we gewend zijn”, zegt Marion Dunnink-Kuik, een van de speelsters. „Maar we zijn met een hele grote groep. Behalve de toneelspelers van Ons Genoegen en de jeugdspelers doen ook koren uit Blokzijl mee.”

Lucie de Lange

Met behulp van archiefmateriaal is het verhaal over de langste staking ooit opgetekend en tot een spannende en bij vlagen komisch muziekspektakel gekneed. Actrice en zangeres Lucie de Lange tekent voor de muzikale begeleiding.

De muzikale voorstelling toont de krachtmeting tussen vakbonden en werkgevers, de verbondenheid tussen arbeiders, maar ook de bittere armoede. De komst van stakingsbrekers zorgde voor tweespalt en relletjes en uiteindelijk voor de teloorgang van het bedrijf. „De menschen hebben zich doodgestaakt,” aldus een toenmalig lid van de Tweede Kamer. Van de 1500 inwoners verlieten er vijfhonderd het stadje en na 843 dagen werden alle stakers, ruim tachtig, ontslagen en korte tijd daarna was het bedrijf failliet.

EindeLoos! is te zien op 23 en 24 mei in De Meenthe. Kaartjes kosten 16,50 euro.