De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

Wie spoort hier nou eigenlijk niet?

Alle goede bedoelingen van het veelgeplaagde vervoersbedrijf ten spijt: op het zogeheten Klachtenkompas van de Consumentenbond is de Nederlandse Spoorwegen nog steeds hét mikpunt van spot en verbale agressie.

Voor De Taalmannetjes is het een bron van vermaak. Grasduinend over de website van het Klachtenkompas stikt het van de al dan niet terechte verwensingen aan het adres van de NS. Toch valt het beslist niet mee om te bepalen wiens of wier schuld dat nou eigenlijk is. Ter illustratie volgt hier een aanklacht, onder de verwarrende en foutieve kop ‘Mishandelt door de trein controleur zonder echte reden’…

„Vandaag nam ik de trein ns. Een donkere trein begleider kwam naar mij toe dit samen met een oudere vrouw die zagen mijn fiets staan in een inkomplaat in een wagon waar geen fiets plaats is. Ik werd als enigste gecontroleerd de andere die zelf na mij in de trein instapte werden niet gecontroleerd. Daarna stapte hij weg, om mij nog op onbeleefde manier aan te merken dat ik mijn fiets op de eerste wagon moest zetten. Aangekomen op de volgende perron ging ik dan toch op zijn vraag in en heb ik mijn fiets verzet naar de eerste wagon. Wanneer ik mijn fiets gebruikte als step maande hij mij aan dat ik gerust rustig kan gaan, derna step ik rustig verder. Meneer kwam mij derna achtergelopen om mij te zeggen dat ik niet op de trein mag, met de reden dat hij mij aan het roepen was en dat ik niet luisterde. Ik zij u heeft geen reden om mij te weigeren voor die reden, ik zij is goed als jij dat zegt tijdens een video opname dat ik er niet op mag dan blijf ik weg. Maar dan weigerde hij te praten, waarna ik mijn fiets wel op de trein zette. Hij kwam mij achter na en trok mijn fiets uit de wagon ik hield mijn fiets tegen waardoor ik wonden heb opgelopen, mijn fiets beschadigt, de reizigers geshockeerd, waarna ik voor verdere problemen te vermeiden uit de trein zijn gebleven. Kan niet geloven dat mij dit is overkomen.”

Geneigd

Wie spoort hier nou eigenlijk niet? Afgaande op het gebrekkige taalgebruik van de aanklager (het voert op deze plaats te ver om alle fouten uitgebreid aan te stippen) zijn we geneigd begrip op te brengen voor de ‘donkere trein begleider’. Maar of dat terecht is?