Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Marktbankgate

Je kunt zeggen wat je wilt, maar een betrokken en bevlogen politica is ze zeer zeker. Ik denk dat er niet veel van haar collega's uit de lokale politiek in hun kerstvakantie dachten, laat ik eens even op de internet kijken hoe het met de stemming verloopt voor de locatie voor de door de stad Steenwijk afgedankte Marktbank.

Het zal de meeste lokale politici volgens mij ook weinig uitmaken waar de Marktbank uiteindelijk zal belanden. Na het fiasco met de etagebank wil niemand zich nog bezighouden met zitbanken. Zo dacht Emmy Elgersma er dus niet over. Die toonde betrokkenheid en ons D66 raadslid ontdekte iets vreemds en trok terecht aan de bel. Nou zal het mij persoonlijk ook worst wezen waar die Marktbank zal worden geplaatst. Ik verbaas mij er al over dat men in de buitengebieden überhaupt al in aanmerking wil komen voor de Steenwijker Marktbank. De gedachte bij dorpelingen in onze gemeente is veelal: „Al het geld wat beschikbaar is wordt maar in Steenwijk gepompt en wij in de dorpen komen er maar bekaaid af...”

Als ik nu zou zeggen: „Nou, die Marktbank hebben we jullie toch maar liefdevol geschonken”, dan weet ik al wat sommigen zullen antwoorden. En in gedachten hoor ik menig dorpeling al mompelen: „Afgedankte rommel willen die gallige Steenwiekers weh an ons kwiet. Opvreters bin'n jullie. Alle centen gaon naor Steenwiek. Ol dee rot baanke ook maor in dat Steenwiek van oe...”

Soort van protest

Alles wat uit Steenwijk komt inclusief inwoners, wint nou éénmaal niet de populariteitsprijs in de dorpen die tot Steenwijkerland behoren. Men slaat zomaar op tilt hoor, als de naam Steenwijk valt. Ik vermoed zelfs dat er dorpsbewoners zijn die weigeren om ooit plaats te nemen op de geschonken Marktbank uit een soort van protest tegen alles en iedereen uut dat verrekte Steenwiek.

Vreemde stemproces

Het maakt de schimmige praktijken omtrent de Marktbank er niet minder om. Waar de multizitter ook wordt geplaatst, er blijft toch een luchtje aan zitten. Niet omdat de Steenwijkers er met die dikke konten op gezeten hebben, maar door het vreemde stemproces op de website.

Goed dat Detective Elgersma dit constateerde en aangewakkerd heeft in de gemeenteraad. Het zal mij benieuwen of het verhaal rond de Marktbank door het vreemde, oneerlijke en zeer dubieuze stemproces nog een staartje gaat krijgen.

Uitzoeken tot op de bodem zou ik zeggen, trek de beerput los. Iets winnen is mooi, maar dan wel op een eerlijke manier. Door alle schimmigheid beleven we zowaar een Marktbankgate in Steenwijkerland...