Mattenschippersrace is gered

Blokzijl - De Mattenschippersrace in Blokzijl is gered. In december plaatste de stoppende organisatie van dit zeilfestijn een noodoproep en aan die oproep is gehoor gegeven. Daardoor gaat de geplande Mattenschippersrace op zaterdag 25 april gewoon door.

Het Keilcomité, bestaande uit Reijer Blankenspoor, Jasper Klarenbeek en René Hakkers, heeft het evenement inmiddels 22 keer georganiseerd. Zij vonden dat het tijd werd het stokje over te dragen. Eind december hadden enkele mensen zich aangemeld en in januari zijn ze twee keer bij elkaar geweest.

Nieuw comité

Onderhand is er een nieuw comité gevormd. De organisatie van de Mattenschippers race wordt in 2020 samen door het oude en nieuwe comité gedaan en daarna gaat de organisatie geheel over naar de nieuw op te richten Stichting Mattenschippersrace.

De mensen die het bestuur vormen van de nieuwe stchting zijn Bernard Sportel, Matthijs Jobse en Jan Broekert. Zij wilden voorkomen dat de race zou verdwijnen. Alle drie hebben de nodige ervaring in de watersport en ook op organisatorische gebied. Zeker is dat ze liefhebber zijn van oude schepen uit de zeilende beroepsvaart. Vooral in deze tijd, waarin energie en klimaat een bekend onderwerp is, spreekt de Mattenschippersrace tot de verbeelding; het is immers een race waarbij geen motor gebruikt mag worden. De schepen varen hoofdzakelijk onder zeil, worden geboomd of gejaagd.