Dionne en oom Jan Broer winnen familieschaaktoernooi

Steenwijk - Tien koppels streden zaterdagmiddag in Onna om de titel ‘Schaakfamilie van Steenwijkerland’. Het koppel Dionne Broer en oom Jan Broer liet het sterkste spel zien en ging er met de bokaal vandoor.

Het familieschaakevenement vond alweer voor de vijfde keer plaats en de belangstelling is nog steeds groeiende. Aanvankelijk stonden zelfs twaalf duo’s ingeschreven – een record – maar één stel viel af door ziekte en een ander stond plots voor andere verplichtingen. Opvallend was dat drie familie inmiddels al met twee koppels ook de onderlinge strijd aangingen. Dat leidde in de eerste ronde direct al tot een verliespunt voor de kampioenen van 2018 en 2019, Wouter en Tobias Verbeek, omdat Wouter van oom Werner verloor.

Clubschaker Martinus Scheeringa had twee kleinzonen ‘ingezet’ en de jongste deelnemer Wander van Gelder had opa Peter meegebracht, terwijl Lars Middelkoop opa Ruud liet opdraven. Jan Doevendans had zijn vader Hendrik-Jan gestrikt voor deze denkmiddag. Het werd al met al een lange middag met negen ronden. De Friese Schaakbond sponsorde het toernooi uit het oogpunt van bevordering van het schaakspel en dat maakte het mogelijk om in de pauze gratis consumpties en koeken ter beschikking te stellen.

Uitslagen

Wedstrijdleider Jon Derks had flink rekenwerk te verzetten, maar kon aan het eind van de middag meedelen dat Dionne Broer – in 2019 winnares van de jeugdschaakcompetitie – met maar liefst 9 uit 9 de individuele winnaar bij de jonkies was, nipt voor Benjamin Gout met 8 uit 9. Op afstand werd Tijn Gout derde met 5,5 uit 9 voor Tobias Verbeek en Jan Doevendans met 5. Tristen Broer scoorde 4,5 punt en Maurits Verbeek kwam tot 4. De zeer jeugdigen, Jasper Scheeringa en Lars Middelkoop van 9 jaar en Wander van Gelder van 8 jaar eindigden – nog wel – op de lagere plaatsen.

Bij de ouderen eindigden Jan Broer en Rob Gout gelijk met 6,5 uit 9 maar omdat Rob slechts vier keer met wit speelde en Jan vijf keer, werd Rob de winnaar van de individuele prijs. Wouter Verbeek zat hen met 5,5 op de hielen en Opa Ruud Fokkens en Hendrik-Jan Doevendans volgden daar weer kort op met 5 punten. Neef Daniël Scheeringa scoorde 4,5 punt en vader Gert Broer 3,5. Opa Peter, oom Werner en de dappere Daan Gout – 12 jaar maar optredend als ‘oudere’ – kwamen tot 2,5 punt, zodat geconstateerd werd dat het krachtsverschil in deze categorie beperkt was.

De individuele punten opgeteld leidde tot de slotsom dat het koppel Dionne Broer en oom Jan Broer veruit het sterkste spel had laten zien en de winnaar was van de bokaal.

Zij onttroonden vader Wouter en zoon Tobias Verbeek, die gedeeld derde werden met 10,5 punt samen met de gebroeders Benjamin en Daan Gout. Op plaats twee eindigden vader Rob en zoon Daan Gout met 12 punten. Indien Benjamin en vader Rob volgend jaar een koppel gaan vormen zal het een uiterst spannende editie 2021 worden. Koppel Doevendans eindigde als vijfde met 10 punten voor het tweede koppel Broer met 8. Daarop volgde koppel Scheeringa met 7 punten en koppels Middelkoop/Fokkens en tweede koppel Verbeek met 6,5.

Opa Peter en Wander eindigden weliswaar als tiende, maar Wander volgt inmiddels de schaaklessen en ook Peter is voornemens de stukken weer uit de mottenballen te halen.