Uitbaters halen radiopiraten naar discotheek Smithy’s

Eesveen Piratenmuziek is waarschijnlijk niet het eerste genre waaraan veel mensen denken bij een discotheek. Toch zijn het de singles van André Hazes, Normaal en Corry Konings die zaterdag onder de naald worden gelegd in Eesveen.

De avond behoort tot de ‘proefperiode’ van Smithy’s Palace. „We krijgen regelmatig te horen dat er behoefte is aan dit soort muziek in uitgaansgelegenheden. Ook kregen we via sociale media verzoekjes of we een keer een piratenavond kunnen houden. We willen graag luisteren naar het publiek in de regio. Vooral omdat we hier nog niet zo lang zitten willen we kijken waar behoefte aan is. Een piratenavond is daar dus ook een onderdeel van”, legt Dewy de Hoop uit. Toen Smithy’s vorig jaar failliet ging, besloot zij samen met Stefan Otten de zaak nieuw leven in te blazen.

Enthousiast

De nieuwe eigenaresse van de club, die hiervoor 14 jaar actief was in de Groningse horeca-wereld, had eerst wel haar bedenkingen bij het plan. „Werkt dat wel? Piratenmuziek in een discotheek?”, vroeg ze zich af. Maar al snel werd ze enthousiast gemaakt door de mensen om zich heen. „Toen ik dit verzoek kreeg, had ik eigenlijk nog geen idee hoe ik die radiopiraten naar Smithy’s kon krijgen. Gelukkig zijn er mensen hier in de buurt die ons helpen en al snel hadden we een groep piraten gestrikt”, vertelt Dewy de Hoop.

Echte oude piratenmuziek

Zaterdagavond komen afvaardigingen van allerlei illegale radiozenders naar Eesveen. „Iedere piratenzender komt met twee diskjockeys. Ze draaien om de beurt hun plaatjes”, legt de uitbaatster uit. Zo komt de zender ‘Tik van de Meule’ uit Sint Jansklooster op bezoek en draait ‘Krukas Radio’ uit Marknesse Hollandse hits uit de jaren zestig en zeventig. Ook is Piraten Team Echten van de partij. Verdeeld over de avond verschijnen er acht stations op de bühne. „Geen Jan Smit, Guus Meeuwis of Frans Bauer. Maar echte oude piratenmuziek zoals we dat kennen van de geheime zender. Zoals de Zangeres Zonder Naam, Mannenkoor Karrespoor, het Radi Ensemble en Koos Alberts”, vertelt een van de radiomakers. De feestelijkheden beginnen om 22.00 uur, entree bedraagt 5,00 euro.