Shanghai haakt in op #ikchinees selfie-actie

Steenwijk - Zelf heeft Lisa Yu er – ‘Gelukkig!’ – nog geen ervaring mee, maar het feit dat verschillende mensen van Chinese afkomst onheus behandeld worden sinds de uitbraak van het Corona-virus, raakt haar diep.

Daarom sluit het Chinees-Indisch Specialiteiten Restaurant Shanghai in Steenwijk, van Lisa en haar echtgenoot Hody, zich graag aan bij de landelijke actie #ikchinees.

Oproep: ‘Wij horen er toch ook gewoon bij?’

„Wij staan op tegen een kleine groep mensen die niet stil staan bij de kwetsende uitlatingen die zij doen tegen de Chinese gemeenschap omtrent het Coronavirus.” ‘Wij horen er toch ook gewoon bij?’, is de oproep, die Hody en Lisa Yu van harte ondersteunen.

Zij vragen hun klanten mee te doen met de actie. „Wanneer je bij ons komt eten, afhalen of bij een andere Chinees eet of eten bestelt: maak dan een selfie en gebruik de hashtag #ikchinees. Zo laten we met z'n allen zien dat we dit niet accepteren!”

Blij met positieve reacties

Ze is overdonderd door alle positieve reacties die ze heeft ontvangen, nadat ze op 14 februari de oproep om mee te doen aan de actie op Facebook wereldkundig maakte. „Ik ben hier al weer 6 jaar te vinden, en veel mensen kennen mijn gezicht. Misschien dat ik daarom tot nu toe niets negatiefs heb ondervonden,” zegt Lisa. „Sowieso valt het in Steenwijk erg mee. Maar elders in het land krijgen mensen wél te maken met nare reacties. Zelfs kleine kinderen ontkomen er niet aan. Dat kan echt niet, en daarom willen met deze actie hier aandacht voor vragen.”

De selfie hoeft niet per se in het restaurant te worden gemaakt. „Iedereen is daar vrij in. Kan ook thuis, als je een maaltijd hebt afgehaald en lekker aan het eten bent.”

Pijnlijk

Sinds de uitbraak van het Corona-virus ervaren Chinezen in Nederland dat er kwetsende opmerkingen en flauwe grappen over hen worden gemaakt. Voor hardwerkende Chinese Nederlanders, die in Nederland actief bijdragen aan de samenleving, is dat heel pijnlijk. De Chinese gemeenschap en de Chinese keuken horen al decennialang thuis in Nederland. „Daarom willen we de kwetsende uitlatingen van een kleine groep Nederlanders niet centraal stellen en roepen we juist die grote groep Nederlanders op om te lazen zien dat Chinezen in Nederland erbij horen. Dus laat zien dat je de Chinese gemeenschap steunt en doe mee. Maak een selfie terwijl je Chinees eet en deel deze met #ikchinees op social media.”