AH van Etten aan Het Schar in Steenwijk is dementievriendelijk

Steenwijk Vorige week woensdag werd een training over dementie gegeven aan het personeel van de Albert Heijn van Etten aan Het Schar in Steenwijk. De training werd verzorgd door de organisatie ‘Samen dementievriendelijk’.

Het thema van een dergelijke training is: ‘Herkennen en Handelen’. In supermarkten komen ook mensen met een vorm van geheugenproblemen/stoornis. Denk aan mensen die zoeken naar bepaalde producten of drie keer met dezelfde boodschappen bij de kassa komen, pincode’s die vergeten worden of zelfs dat er vergeten wordt om af te rekenen. Al gauw merk je of iemand tot de categorie ‘verwarde ouderen’ behoord. Om deze klanten te kunnen helpen is het daarom nuttig dat het personeel hiervoor getraind is.

De training was zeer levendig door het enthousiasme van het personeel die met een aantal praktijkvoorbeelden kwamen. Ook werd er door de trainers een aantal vormen van dementie uitgelegd.

Alzheimercafé

Tijdens de training waren een casemanager dementie en een wijkverpleegkundige van Zorggroep Oude en Nieuwe Land aanwezig. Namens Alzheimer Nederland was er een belangenbehartiger ter plaatse. Deze laatste genoemde organisatie geeft onder andere voorlichting op scholen en organiseert alzheimercafé bijeenkomsten in Nijenstede. Deze bijeenkomsten zijn gratis, aanmelden is niet nodig. De avonden beginnen om 19.30 uur en de zaal is geopend vanaf 19.00 uur.

Training

Vanuit welzijnsorganisatie Sociaal werk de Kop worden regelmatig trainingen georganiseerd voor inwoners van Steenwijkerland die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. De eerstvolgende is maandagmiddag 9 maart in de Buze in Steenwijk. „U kunt zich kosteloos aanmelden via info@sociaalwerkdekop.nl of (0521) 745080. Alle informatie over geheugenproblematiek en dementie in Steenwijkerland is te vinden via www.dementie-steenwijkerland.nl”, aldus de organisatie.