‘Naam café Het Kantoor moet gezuiverd’

Steenwijk - Inge Bruinenberg is opgelucht en blij dat zij vorige week door de rechter is vrijgesproken van het aanrichten van vernielingen, het plegen van mishandelingen en het aanzetten tot ‘oproer’ in café De Stunt in Steenwijk.

Zelf is de Steenwijkse sinds 2018 eigenaresse van café Het Kantoor op de hoek van de Doelenstraat. Al van meet af aan was Bruinenberg ervan overtuigd dat zij valselijk was beschuldigd door Bene Jongschaap, cafébaas van De Stunt, van deelname aan een ‘massale vechtpartij’ in zijn kroeg op zondag 7 oktober in 2018.

‘Die vechtpartij heeft nooit plaatsgevonden’

Een vechtpartij die volgens Bruinenberg nooit heeft plaatsgevonden. Dat de rechter haar nu van alle beschuldigingen heeft vrijgesproken bewijst volgens haar dat duidelijk is dat de beschuldigingen vals waren. Ook de eis van anderhalve ton schadevergoeding door Jongschaap is door de rechter afgewezen.

Bruinenberg zegt het voorval van anderhalf jaar geleden liever niet weer te willen oprakelen. Zij wil met de vrijspraak in de hand nu vooral de naam van haar café zuiveren. „Want door het voorval in 2018 en de negatieve berichtgeving in de krant door Bene Jongschaap zit er een smet op Het Kantoor. Ik heb daardoor ook schade geleden, niet alleen materieel, maar ook persoonlijk. Het doet wel wat met je. Mensen kijken toch anders naar mijn café sinds dat akkefietje”, zegt Bruinenberg die op haar beurt nu overweegt met een schadeclaim te komen. Daarover overlegt ze nog met haar advocaat.

Een schade-eis in plaats van een bloemetje

Op de bewuste zondagavond in begin oktober 2018 was Bruinenberg samen met haar vriend en twee andere mannen, allen uit Steenwijk, in cafe De Stunt. Daar ontstond op zeker moment een woordenwisseling met Jongschaap over de afrekening. Er volgde wat duw- en trekwerk, waarbij bierglazen sneuvelden. Volgens Bruinenberg heeft zij toen ingegrepen toen de situatie uit de hand dreigde te lopen. Ze nam de mannen die aan het bakkeleien waren geslagen mee naar buiten. „Ik had eigenlijk van Jongschaap een bloemetje verwacht als bedankje voor het feit dat ik op tijd heb ingegrepen voordat het uit de hand zou lopen. In plaats daarvan hoor ik een week voor de rechtszaak dat hij met een schade-eis komt van anderhalve ton”.

Onderweg naar haar eigen café hoorde ze van haar medewerker in Het Kantoor dat de politie met negen politiewagens voor het pand aan de Doelenstraat stond. En eenmaal binnen werden de drie mannen, waaronder haar vriend, aangehouden. „Ik wist absoluut niet wat er nu aan de hand was en de volgende dag werd mij dat ook niet verteld nadat ik zelf naar het politiebureau was gegaan om opheldering te vragen. Wel kreeg ik een dag later te horen dat ik ineens ook verdachte was”.

Onterecht

Bruinenberg heeft zich er aan gestoord dat in de media berichten verschenen over ‘een massale vechtpartij en de aanhoudingen’. „En een aantal maanden later deed Bene Jongschaap nog eens uitvoerig verslag in de krant van wat er zich volgens hem op die zondagavond in zijn café had afgespeeld. Daarbij wees hij met de beschuldigende vinger naar mij. Dat is nu dus onterecht gebleken”, aldus Bruinenberg. De Steenwijkse caféhouder is weliswaar vrijgesproken, maar de drie Steenwijkers die met haar op pad waren in De Stunt zijn door de rechter wel veroordeeld voor hun aandeel in het opstootje. Zij kregen ieder een taakstraf van 60 uur en een geldstraf van 200 euro.