Feestje om eerste zonnedak

Vollenhove - Energiecoöperatie Voorst tot Wieden heeft vrijdag het eerste gezamenlijke zonnedak in gebruik genomen. Wethouder Tiny Bijl-Oord woonde het feestelijke moment bij.

Het zonnedak bevindt zich op het Starterscentrum in Vollenhove. Er liggen in totaal 368 zonnepanelen op, die per jaar circa 100.000 kWh aan groene stroom produceren. Dat is genoeg voor de 33 huishoudens (uit Blokzijl, Sint Jansklooster, Scheerwolde en Vollenhove) die in het gezamenlijke zonnedak participeren. Deze huishoudens krijgen bovendien een gunstig rendement op hun investering.

In haar toespraak gaf de wethouder aan dat de lokale gemeenschappen binnen Steenwijkerland staan voor een grote opgave voor wat betreft de energietransitie. Verder benadrukte zij de goede samenwerking met en tussen de verschillende energiecoöperaties binnen de gemeente. De energiecoöperatie overwon diverse hobbels om uiteindelijk tot een zonnedak te komen. Zomaar een bankrekeningr openen bleek lastiger dan gedacht en ook het vinden van een geschikt dak leverde aanvankelijk problemen op. Wethouder Bijl complimenteerde de energiecoöperatie Voorst tot Wieden met de snelheid waarmee dit project gerealiseerd is (minder dan een jaar tussen de oprichting van de coöperatie en het in gebruik nemen van dit dak).

Veel leden van de coöperatie waren voor de officiële gelegenheid naar het Starterscentrum gekomen. Zij konden met een hoogwerker het zonnedak bekijken. Ook een aantal vertegenwoordigers van de provincie Overijssel, de andere energiecoöperaties en de plaatselijke belangen trotseerden de harde wind om een kijkje te nemen. Met het onthullen van een informatiebord werd het officiële gedeelte afgesloten. Na afloop werd in De Burght nog nagepraat met een drankje en een hapje. De coöperatie kan niet wachten om met een tweede gezamenlijk dak te beginnen.