De magische wereld van de kris

Aangeboden door: Taman Indonesia

Ondanks het slechte weer, trotseerden ruim 300 bezoekers de wind en regen om zich in een tropische entourage te laten inspireren door veel, heel veel diverse krissen uit alle rangen en standen.

In de Indonesische specerijentuin, in het dierenpark,  was de collectie van Taman Indonesia zelf te bewonderen, met krissen uit Solo, Yogyakarta, Bali en Madura. Middels de krissen werd er uitleg gegeven over de vorm, het lemmet, de schede en de betekenis van de tekening op het lemmet door krissenkenner Leo Lindeman uit Groningen. Ook had hij een paar van zijn eigen krissen meegenomen waaronder een Kris Buddha van wel een paar honderd jaar oud.

Op zaterdag 22 februari werd het weekend begonnen met een Masterclass over de kris. De Nederlandse studiegroep De Kris was afgereisd naar Kallenkote om hun kennis over deze bijzondere Javaanse dolk te delen met de cursisten. Er valt zo veel over de krissen te vertellen, en hoe meer je leert, hoe meer vragen er naar boven komen. Over de rituelen, de magie, het onderhoud en niet te vergeten alle onderdelen van de kris en hun origine. De kris is een bijzonder status symbool, en daarom heeft elk onderdeel van de kris weer zijn eigen betekenis. Heel indrukwekkend.

Op zondag was de aftrap met de prachtige dans Silat Melayu Keris Lok 9, waarbij de kris centraal staat. Vervolgens kon men een rondleiding volgen langs de krissen, masgische krissenverhalen luisteren bij verhalenverteller Tjeerd Ligthart of meer leren over de kris bij de lezing van Richard Gout.

Tijdens de talkshow Tussen Kunst en Kris lieten de bezoeker ls hun meegenomen krissen zien aan de experts om te laten determineren waar deze ongeveer vandaan kwamen en uit welke tijd. Meerdere parels werden getoond evenals een paar valse toeristen krissen. Bijzonder was te zien dat vele krissen uit de zolders van Vledder, Diever, Giethoorn en Ruinerwold tevoorschijn kwamen. En allemaal kregen ze de boodschap: de kris even schoonmaken met een beetje groene zeep, en in de olie zetten, dan komt de prachtige tekening van het lemmet tevoorschijn! (pamor).

Ons hoofd zit vol met krissen namen, onderdelen, en methodes om de krissen te behandelen, maar 1 belangrijke zin is me zeker bijgebleven: Elke kris heeft zijn eigen betekenis!

Agenda Maart:

13 maart – workshop Botanische kunstfotografie

De workshop is gebaseerd op botanische fotografie met het accent op exotische fotografie. Er is een hernieuwde interesse in de hedendaagse fotografie voor bloemen en planten als onderwerp. Een interessant onderzoeksgebied om je te laten onderdompelen en hiermee aan de slag te gaan.

Met je eigen digitale camera experimenteer je met fotografie van planten en bloemen middels micro onderwaterfotografie, collages, stillevens en kunstfotografie.

Na een inspirerende presentatie over de geschiedenis van de botanische kunst krijgen we een smaakvolle rondleiding van eigenaresse Marlisa Wareman in de specerijentuin. Hier doen wij inspiratie op om samen aan de slag te gaan.

We werken op deze inspirerende plek en gebruiken water, bloemen, planten, object trouvé en andere natuurgerelateerde materialen om een onderwatersfeer te kunnen creëren.

Hierbij word je begeleidt door Esther Prinsze (fotograaf) en Charlotte van der Heiden (designer)

Prijs
59,50 euro incl. btw.
49,50 euro incl btw voor abonnementhouders Taman Indonesia (26,50 euro per jaar)

Via deze link kun je reserveren:
https://www.taman-indonesia.nl/Agenda/Workshop-Botanische-Kunstfotografie