Verdachte moord op Halil Erol wordt onderzocht in Pieter Baan Centrum

De 43-jarige verdachte van de moord op Steenwijker Halil Erol in 2010 wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het Openbaar Ministerie (OM) wil de strafzaak in september afdoen.

De 34-jarige Steenwijker, destijds vader van twee kinderen, verdween op zaterdag 6 februari 2010.

Zijn lichaamsdelen werden verspreid teruggevonden. In juni dat jaar werden zijn benen en zijn armen zonder handen in een stoelhoes in het buitengebied van Steenwijk aangetroffen. Drie jaar na zijn verdwijning werd de romp van Erol buiten Wanneperveen gevonden. Vanwege die verspreide vondsten wordt de zaak wel de ‘puzzelmoord’ genoemd.

Matthias M. uit Meppel werd afgelopen zomer in deze coldcasezaak aangehouden. In 2013 was hij ook al verdachte in deze zaak, maar werd toen weer vrijgelaten. De verdenking van zijn betrokkenheid werd groter bij het OM door de vondst van een haar van hem in de stoelhoes waarin lichaamsdelen van het slachtoffer zijn aangetroffen. Ook was er gebruik gemaakt van een dekbedhoes die mogelijk in bezit is geweest van M. Het OM heeft een foto van de verdachte waarin hij op een bed zit met dezelfde hoes. Die foto zou gemaakt zijn in de tbs-kliniek waar hij behandeld werd. Hij kreeg in 1998 de tbs-maatregel voor de zogeheten Spokesplasmoord. Bij die plas werd in 1997 een vrouw dood aangetroffen in haar auto.

Naast Matthias M. zijn ook zijn vriendin en de ex-vrouw van het slachtoffer verdachte in de zaak. Over die andere verdachten deed het OM donderdag geen mededelingen. De advocaat van M, Tina Westerhof-Dijkstra, wil de telefoongegevens van haar cliënt en van het slachtoffer nog onderzoeken. Eind april dient een nieuwe regiezitting in de zaak. Op 3 september moet de zaak worden afgedaan. De rechtbank trekt er dan de hele dag voor uit.