Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Eén BV is geen BV?

Regelmatig hoor ik de opmerking “één bv is geen bv”. Waarom wordt dit zo gezegd? Hieronder geef ik drie goede redenen waarom het vaak beter is om twee of meer bv’s tegelijk op te richten als je besluit om te gaan ondernemen in een bv vorm.

Voor veel ondernemers kan het oprichten van meerdere bv’s, een holding én een werkmaatschappij, vaak heel interessant zijn.

Ten eerste: een betere bescherming bij faillissement. Van je bv’s gaat alleen de werkmaatschappij de risicovolle verplichtingen aan. Bij een faillissement van deze werkmaatschappij is het vermogen dat in de holding bv zit in principe nog veilig. Zonder zo’n holding bv behoren alle vermogensbestanddelen tot één bv en is het hele vermogen daarvan risicodragend.

Ten tweede: interessante belastingvoordelen. Als je behalve een werkmaatschappij, een holding hebt, heb je recht op belastingvoordelen. Neem bijvoorbeeld de 'deelnemingsvrijstelling'. Daarmee kun je het betalen van je belastingen uitstellen.

Ten derde: samenwerken of overdragen is makkelijker. Als je een holding bv hebt, kun je je bedrijf makkelijker overdragen of met anderen samenwerken. In je werkmaatschappij bv zitten namelijk alleen de bezittingen en verplichtingen die noodzakelijk zijn voor je bedrijf. In je holding bv bevinden zich de eventuele extra reserves en persoonlijke verplichtingen. Denk aan een hypotheek van de bv of een pensioenverplichting. Pensioen- en hypotheek verplichtingen kun je beter niet in de bv hebben waarin je samenwerkt of die je wilt verkopen.

Wil je bij verkoop of als je gaat samenwerken, alsnog gaan schuiven met de inhoud van je bv’s, dan moet je dat op het laatste moment regelen. Dat geeft stress en het kost tijd. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn en kosten en belastingnadelen met zich meebrengen. Allemaal nadelen die je had kunnen voorkomen met een holding bv erbij. Wil je hierover meer weten? Kijk dan eens op www.lever.nl of kom eens bij mij langs voor een kosteloze bespreking. 

Bart Lever

Het Notarieel | Notaris Lever