Ondernemen in Meppel: Olaf ten Hoopen
Door Olaf Ten Hoopen

Ondernemers: bespaar 8,5 procent belasting

Er is een politieke vriendschap ontstaan op links. Over (slechts) één thema zijn ze het eens: het tarief van de vennootschapsbelasting (vpb) voor (middel)grote bedrijven mag niet omlaag.

Wat is de huidige situatie ? Een b.v. betaalt 16,5 procent over 200.000 winst. Als de winst hoger is, betaal je daarover maar liefst 25 procent. Een gat van 8,5 procent. Als belastingadviseurs worden we dus uitgedaagd om ondernemers niet meer te laten betalen dan die 16,5 procent, ook al maakt de gehele onderneming meer winst. Dat scheelt immers 8,5 procent in 2020 en als het aan de linkse politiek ligt, blijft dit zo.

Hoe gaan we dat doen? Er zijn twee manieren, afhankelijk van de bestaande situatie van uw bedrijf.

Ondernemers die hun bedrijf hebben ondergebracht in verschillende b.v.’s om risico’s te spreiden hebben vaak voor de vpb een fiscale eenheid aangevraagd. Alle winsten van de groep worden bij elkaar opgeteld om de belasting te berekenen. Door deze fiscale eenheid te beëindigen, moet de winst weer worden verdeeld over de verschillende b.v.’s waardoor je per b.v. onder de 200.000 euro winst kunt blijven en de beoogde 8,5 procent bespaart. Uiteraard moet je wel goed opletten voor je dit doet en zul je aparte aangiften moeten doen. Er zijn ook wat risico’s die afhangen van de feitelijke situatie. Maar over het algemeen is dit een zeer haalbare route.

Als de onderneming maar één b.v. heeft waarin alle activiteiten zitten dan kun je die splitsen. Stel, je maakt 500.000 winst. Dan zou je kunnen kiezen voor het opsplitsen van de activiteiten in meerdere b.v.’s. Als je de winst verdeelt over drie b.v.’s kun je immers al 8,5 procent besparen over 300.000 euro in dit voorbeeld. Dat is ruim 25.000 euro. Uiteraard moeten de b.v.’s tegen zakelijke voorwaarden de onderlinge prijzen bepalen. Even puzzelen dus.

Mth heeft eind vorig jaar al onderzoek gedaan bij (middel)grote ondernemingen of en in hoeverre het nuttig is om fiscale maatregelen te treffen om het verschil van 8,5 procent heffing te voorkomen. Nu de linkse oppositie zich verenigt op dit thema zou dit verschil wel eens langer kunnen aanhouden dan alleen in 2020.

Het goede nieuws is dat het ook in de loop van dit jaar nog zinvol kan zijn maatregelen te nemen. Dus middelgrote bedrijven van Nederland, die in 2020 meer dan 200.000 euro winst verwachten: kom in actie. Onderzoek de mogelijkheden om je bedrijf fiscaal te splitsen in meerdere b.v.’s of de fiscale eenheid op te heffen dit jaar.