Kringloopwinkels weer open: ‘we moeten wel’

Steenwijk/Vollenhove - Vanaf maandag 23 maart zijn Kringloopwinkel Steenwijk en Vollenhove weer geopend. Met aangepaste openingstijden (van 10.30 tot 15.00 u). De aanbevelingen van het RIVM worden nauwlettend in de gaten gehouden.

De kringloopwinkels zijn een week dicht geweest, maar directeur Ineke de Jong heeft toch besloten de deuren weer open te doen. De reden is een economische: „Elk bedrijf dat geen vet op de botten heeft – zoals het onze – komt al heel gauw in de financiële problemen, omdat de kosten doorlopen en de cash flow abrupt tot stilstand is gekomen. Het water stijgt ons nu al tot de lippen. We hebben 22 mensen die we door moeten betalen. Ja, er komt een noodfonds, maar hoe lang is de periode tussen de aanvraag en een daadwerkelijke bijdrage? Hoe lang kunnen wij wachten? Ik heb grote zorgen… Of dit een wijs besluit is? Dat zal achteraf blijken…”

Kuchschotten bij de kassa

Er staat iemand bij de deur die de klanten verwelkomt en ze wijst op de regels. Bij de kassa staan strepen op de vloer om mensen te attenderen op de 1,5 meter afstand. Ook zijn er zogeheten ‘kuchschotten’ geplaatst. Mensen die gewend waren een gebakje te eten in het horecagedeelte kunnen dat daar bestellen en mee naar huis nemen.

Geen goederen inleveren

Op dit moment kunnen er geen goederen worden ingeleverd, daarvoor is de opslagcapaciteit te beperkt. De oproep van de Kringloopwinkel is dan ook: houd uw spullen thuis!

De aanbevelingen van het RIVM zijn: Niet meer dan 100 mensen in de winkel, houdt 1,5 meter afstand van klanten en medewerkers, ook bij de kassa, bij betaling alleen pinnen en bent u verkouden en/of grieperig, kom dan niet!

Ineke de Jong: „Als de regels van het RIVM aangepast worden, dan passen wij ook onze regels aan en vervallen bovenstaande regels”.

De eerste klanten druppelden vanmorgen alweer binnen. Hoewel er online nogal wat  kritische reacties komen op het weer open gaan van de Kringloopwinkel, zijn de klanten positief: 'Gelukkig, ik kan weer een stapel boeken kopen' en 'O gelukkig, kan ik tóch nog komen, ik mis mijn loopje naar de Kringloopwinkel zó...' 

De openingstijden zijn overigens wel onder voorbehoud, afhankelijk van de landelijke besluitvorming.