Wat je nog niet wist over bordspellen

Bordspellen zijn enorm populair in ons land. Tijd voor wat interessante feitjes over dit soort spelletjes.

De Britse rockband Queen was gek op Scrabble. Het spel waarbij je woorden moet leggen ging altijd mee op tour met de band. Vooral drummer Roger Taylor en zanger Freddie Mercury waren fan. Zij waren naar verluidt zelfs zo fanatiek dat gitarist Brian May en bassist John Deacon op zeker moment niet meer met hen wilden spelen.

 

Triviant is al sinds begin jaren tachtig hét bordspel om je algemene kennis mee te testen. Het spel werd in 1979 bedacht door twee Canadese journalisten die een potje Scrabble wilden  spelen. Omdat er zoveel Scrabble-stukjes misten, besloten ze zelf een nieuw spel te verzinnen. In 45 minuten bedachten zij

Triviant en na wat schaven aan het idee werd in 1981 de eerste editie uitgebracht. Inmiddels wordt het spel in meer dan honderd landen uitgegeven en gespeeld.

 

Nederland kent verschillende spelletjesuitgevers die beroemde spellen op de markt brengen. Zo geeft Goliath Rummikub uit en is Jumbo onder meer verantwoordelijk voor Stratego. De spelletjes van 999 Games in Almere scoren erg goed. Hun Kolonisten van Catan en 30 Seconds behoren tot de  best verkochte spellen van ons land.

 

Het spannende bordspel Cluedo werd begin jaren ‘40 bedacht door de Brit Anthony Pratt. Pratt woonde in Birmingham, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende malen gebombardeerd werd. In zijn schuilkelder bedacht hij Cluedo. Hij liet zich hiervoor inspireren door de spannende verhalen van Agatha Christie en Raymond Chandler. Tijdens de oorlog werkte hij zijn ideeën samen met zijn vrouw uit en uiteindelijk vroeg hij in 1944 patent aan voor het spel.