Gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel kennen we gemalen in een potje of gedroogd in de vorm van een stokje. Lekker in allerlei baksels en stoofgerechten, door de appelmoes of als garnering. Maar dat is niet alles. Deze van oorsprong Aziatische specerij heeft ook veel gezondheidsvoordelen.

 

Remt de groei van schimmels en bacteriën

Het hoofdbestanddeel van kaneel is kaneelaldehyde. Dit geeft het specerij niet alleen de bekende smaak en geur, maar remt ook de groei van bepaalde schimmels en bacteriën. Zo kan het eten van kaneel bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van de schimmelziekte Candida en werkt het gebruik van kaneelolie schimmeldodend.

 

Ontstekingsremmend

Kaneel zit vol polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ontstekingen veroorzakende bacteriën en infecties. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen. Ook kan het verlichtend werken bij jeuk.

 

Helpt tegen slechte adem

Een slechte adem ontstaat in veel gevallen doordat de bacteriën in je mond uit balans zijn. Dagelijks gorgelen met een mengsel van water, kaneel en honing kan de slechte bacteriën uit je mond houden. Ook dit heeft te maken met de antibacteriële werking van de specerij.

 

Verkleint risico op hart- en vaatziekten

Kaneel kan het cholesterol verlagen. 120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2. Dit komt omdat het er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen.

 

Helpt bij spijsvertering

Als laatste stimuleert kaneel de doorbloeding van het spijsverteringsstelsel. Ook maakt je lichaam meer spijsverteringssappen aan als je regelmatig kaneel eet. Deze sappen helpen bij het verteren van voedsel en gaan brandend maagzuur tegen.

 

Niet te veel

Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om er teveel van te eten, omdat dit schadelijk voor de gezondheid is. Kaneel bevat namelijk coumarine, een natuurlijke gifstof. Dit stofje komt niet alleen in kaneel voor, maar ook in bijvoorbeeld bergamot en tonkabonen. Wanneer mensen te veel van deze gifstof binnenkrijgen, kan dit leiden tot leverschade of bloedstollingen.

De kans dat dit echt gebeurt is gelukkig heel klein. De verschijnselen van een coumarinevergiftiging treden pas op wanneer je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Daarnaast neemt de hoeveelheid gif af tijdens het bewaren en bewerken van kaneel.

BRON: Margriet, Nu.nl, Voedingscentrum