Het belang van oogcontrole

De meeste mensen laten elk half jaar hun gebit controleren, óók als ze denken geen gaatjes te hebben. Gek genoeg geldt bij oogcontrole vaak dat we pas naar de opticien stappen als de lettertjes beginnen te dansen of het tijd is voor een nieuwe bril. Lees hier waarom het belangrijk is om ook van je bezoekje aan de opticien een (twee)jaarlijkse gewoonte te maken.

Voor iedereen boven de 40 geldt: je zicht gaat langzaam achteruit zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het autorijden de borden minder goed lezen en moet steeds vaker je ogen een beetje dichtknijpen om te anticiperen op situaties. Niet alleen heel vervelend, maar ook gevaarlijk! Van alle 55-plussers heeft driekwart te maken met een verminderd zicht.
 

Heb je vaak hoofdpijn en weet je niet wat de oorzaak is? Je oogsterkte kan veranderen en dat zou de pijn kunnen veroorzaken. Door het dragen van de verkeerde bril kunnen klachten verergeren en kan je hoofdpijn steeds erger worden. Je ogen moeten immers meer hun best doen om alles goed te kunnen zien.
 

Onze ogen produceren kamerwater, helder vocht dat de binnenste lagen van het hoornvlies en de ooglens voedt. De druk van het kamerwater zorgt voor de bolle vorm van je oog. De aan- en afvoer van dit vocht geeft een bepaalde druk die oogdruk wordt genoemd. Glaucoom is een oogziekte waarbij de vezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan, meestal door een verhoogde oogdruk. Deze oogaandoening kan onomkeerbare oogschade veroorzaken.

Een symptoom van glaucoom in een gevorderd stadium is dat je steeds vaker tegen mensen oploopt of meer struikelt. Door je ogen te laten onderzoeken door een optometrist of oogarts kunnen eventuele tekenen van oogaandoeningen zoals glaucoom worden ontdekt. Vergeet ook niet langs te gaan als er bepaalde oogafwijkingen in je familie voorkomen.
 

Onze ogen zijn belangrijke zintuigen; het is fijn om te weten of ze in goede conditie zijn. Bij de meeste opticiens kun je een preventief ooggezondheidsonderzoek laten doen waarbij een optometrist de gezondheid van je ogen onderzoekt. Zeker de helft van het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen wanneer dit in een vroeg stadium wordt opgemerkt en behandeld. Laat dus niet alleen je gebit, maar ook je ogen met regelmaat controleren.

BRON: www.margriet.nl