Welk rijbewijs heb je nodig voor een camper?

Het rijbewijs dat je nodig hebt om een camper te besturen, hangt af van het gewicht ofwel de ‘toegestane maximale massa’ van het voertuig. Dit gewicht staat op het kentekenbewijs vermeld.

Na fabricage wordt de camper gewogen; dat heet ‘massa ledig’ en gaat uit van een halfvolle brandstoftank. Op het kentekenbewijs staat ook de ‘massa rijklaar.’ Die is honderd kilo meer, omdat dan ook het gewicht van de chauffeur en een gasfles zijn meegerekend. Ten slotte staat er de ‘toegestane maximale massa’, het gewicht dat de camper maximaal mag wegen om de weg op te mogen.

Veel campers krijgen een toegestane maximale massa tot 3500 kg. Tot dit gewicht mag je je camper met een gewoon autorijbewijs (B) besturen. Let goed op het verschil tussen ‘massa rijklaar’ en ‘de toegestane maximale massa.’ Is dat verschil maar vijfhonderd kilo, bedenk dan hoeveel je meeneemt, want bij dit laatste gewicht moet je álles meerekenen: de personen die meerijden, de luifel die na fabricage is toegevoegd, een windscherm, pannen, servies, kleding, barbecue, voedsel, beddengoed, fietsen enzovoort.

Het aantal zitplaatsen dat tijdens het rijden mag worden gebruikt, staat ook op het kentekenbewijs. Er bestaan zelfs campers met zes zitplaatsen waar je maar met z’n tweeën in mag zitten omdat het anders te zwaar wordt! Om te weten of je binnen de marge valt met je beladen gewicht kun je de volle camper wegen. Vaak vind je weegbruggen bij lokale vuilstortplaatsen.

Je kunt ook een grotere camper huren of kopen. Voor campers tussen de 3500 en 7500 kilogram heb je een C1-rijbewijs nodig. Daarvoor moet je eerst twee theorie-examens doen; één over de verkeersregels en één over de techniek. Daarna doe je een praktijkexamen waarvoor je lessen in een kleine vrachtwagen volgt. Tijdens die lessen leer je om compleet op de spiegels te rijden, omdat je met weinig of geen achteruitzicht moet kunnen chauffeuren. Voor het C1-rijbewijs is ook een medische keuring nodig, die elke vijf jaar hernieuwd moet worden.

Bron: ANWB