Dit mag niet ontbreken in een huisapotheek

Wie thuiszorg nodig heeft, komt bij de wijkverpleging terecht. De wijkverpleegkundige verleent medische zorg en hulp bij zaken als opstaan, wassen en steunkousen aan- en uittrekken. Voor thuiszorg heb je geen verwijzing van de huisarts nodig en ook geen indicatie. Samen met de wijkverpleegkundige bekijk je óf je zorg nodig hebt en hoe die zorg eruit moet zien.

We gaan niet voor elk kwaaltje naar de dokter. Een sneetje lossen we op met een pleister en bij hoofdpijn nemen we een pijnstiller. Welke geneesmiddelen zou iedereen in huis moeten hebben?

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat maar liefst 95 procent van de Nederlanders paracetamol in huis heeft. Ook populair is ibuprofen, dat heeft 45 procent van alle ondervraagden. Een kwart van de mensen heeft neusspray of anti-diarreemiddelen in huis.

Een hele apotheek aanleggen is echt niet nodig. Geneesmiddelen zijn beperkt houdbaar, dus het is zonde om dingen aan te schaffen als je niet weet of je ze nodig hebt.

Paracetamol is de meest gangbare en goedwerkende pijnstiller, en remt ook koorts. Ibuprofen werkt ook goed en is makkelijk verkrijgbaar, maar kan ook eerder zorgen voor maagschade en maagbloedingen. Vooral ouderen moeten opletten als ze dit geneesmiddel willen gebruiken, en altijd overleggen met een dokter of apotheker.

Anti-diarreemiddelen zijn geen aanrader. Ze zijn handig voor op reis, wanneer je geen toegang hebt tot een toilet, maar niet voor thuis. Bij een infectie is het juist raadzaam de bacterie of het virus zo snel mogelijk uit je lijf te krijgen, en door zo’n stoppend middel gebeurt dat juist niet. ORS is wel een standaard middel voor thuis. Dat is een onschuldig mengsel van zouten en druivensuiker dat je behoedt voor uitdroging tijdens diarree.

Ook neusspray is handig om in huis te hebben, het liefst een zoutoplossing. Deze reinigt je neus en mag je ook bij een simpele verkoudheid gebruiken.

 

Ook deze dingen horen in je thuisapotheek:

•             Koortsthermometer

•             Ontsmettingsmiddel

•             Pleisters

•             Steriele gaasjes

•             Verband

•             Verbandschaar

•             Pincet

•             Hot cold pack

BRON: NU.nl, Margriet, Consumentenbond