Wegwijs in de wereld van audiosystemen

Een audiosysteem kopen kan lastig zijn. Er is een groot aanbod en hoe weet je wat je moet kiezen? We hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

Home cinema 
Altijd al je eigen thuisbioscoop willen hebben? Dit kan met een home cinema set. De meeste mensen kiezen daarbij voor het surroundeffect. Doordat een 5.1 home cinema set bestaat uit minimaal vijf luidsprekers en een subwoofer, word je letterlijk omringd door geluid.

Soundbar 
Soundbars passen vaak bij de tv, hebben minder kabels nodig en nemen minder ruimte in beslag dan een Home Cinema set. De soundbar is een langwerpige speaker met een aantal ingebouwde kleine speakers en voorzien van een eigen versterker. Hij heeft diverse aansluitmogelijkheden voor je apparatuur en tv, en kan vaak voorzien worden van een (draadloze) subwoofer.

Receiver of versterker
Een goede audioversterker of receiver kan het verschil maken tussen een intensieve muziek- of filmervaring en een matige. Het verschil tussen een receiver en een versterker is dat een receiver ook videosignalen kan versturen. Op een receiver sluit je dus ook al je randapparatuur aan, zoals je blu-ray speler of je gameconsole. Op een versterker kun je alleen audioapparaten aansluiten. Met een versterker kun je dus ook het geluid van je tv versterken.

Speakers
Naast een goede receiver of versterker zijn goede speakers belangrijk. Je hebt boekenplankspeakers voor in de kast of op tafel, speciale satellietspeakers die zorgen voor een surround effect en speakers die op de vloer staan. En niet te vergeten de subwoofer, een krachtige speaker die lage tonen produceert die je zowel hoort als voelt. 

Multiroomspeakers
Tijdens het koken, het wakker worden of tijdens je relaxmomentje je favoriete muziek beluisteren, dat kan met multiroomspeakers. Plaats in elke kamer zo’n speaker en afspelen maar! De speakers maken draadloos verbinding met je eigen WiFi-netwerk en kunnen onafhankelijk van elkaar muziek afspelen. Zo luister je dus in de keuken naar seventiesmuziek terwijl in de huiskamer de top 40 aan staat. 

Bluetooth speakers
Met bluetooth speakers geniet je samen met vrienden of familie van muziek. Het zijn speakers die draadloos muziek afspelen dankzij een bluetooth-verbinding. De speakers hebben een ingebouwde accu of batterijen. Ze zijn vanwege hun compacte formaat ook handig voor op reis