Wanneer is het tijd om naar de audicien te gaan?

Iedereen vraagt wel eens of iemand iets wil herhalen. Maar wanneer je moeite hebt om de cassière te verstaan, je het gesprek op een feestje niet kunt volgen en telefoneren lastig, is het tijd om bij jezelf te rade te gaan. Is het misschien een idee om bij een audicien langs te gaan?

Gehoorverlies is een geleidelijk iets. Dat is ook de reden dat de meeste mensen niet direct door hebben dat ze minder goed horen. Toch heeft een op de zes mensen in meer of mindere mate last van gehoorverlies. Boven de 65 jaar is dat zelfs een op de drie

Belangrijke medeklinkers
Bij gehoorverlies kan het moeilijk zijn bepaalde woorden en geluiden te horen. Zo worden de medeklinkers met een hoge toon, zoals de f, s en t, vaak overstemd door het lawaai in - bijvoorbeeld - een restaurant. En laten dat nu net de letters zijn die een woord verstaanbaar maken. Je kunt je gezelschap in dat restaurant dus wel horen, maar begrijpt niet wat er gezegd wordt. Je probeert de gesprekken te volgen, maar dat kost steeds meer moeite en uiteindelijk geef je het op. Voor je het weet zit je aan tafel, lach je en knik je en doe je alsof je alles hoort, maar voel je je ondertussen steeds meer buitengesloten. Voor je het weet ga je liever niet meer naar verjaardagen of etentjes omdat je de grapjes niet meer begrijpt en de gesprekken toch niet kunt volgen.

Iedereen mompelt maar wat
Als je minder hoort, lijkt het wel of iedereen om je heen mompelt, te zacht praat en nog nooit van articuleren heeft gehoord. Het bekende “wat zeg je”, komt steeds vaker uit je mond. Als je slechter hoort ben je ook vaker moe. Niet gek, want het kost veel inspanning om te horen wat anderen zeggen.

Tijdens een telefoongesprek zullen de meeste mensen bij storing op de lijn de missende informatie zelf aanvullen. Dat lukt minder goed als je niet optimaal hoort. Ongemerkt zet je ook de radio of tv steeds harder en loop je de deurbel mis.

Hoortest aanvragen
Als je één of meerdere van bovenstaande signalen bij jezelf opmerkt, is het verstandig om een gehoortest aan te vragen. Toch aarzelen veel mensen om zich een hoorapparaat te laten aanmeten. Het duurt gemiddeld zeven jaren van slechter horen voordat iemand een hoortoestel gaat dragen. Hoorapparaten zijn voor ‘oudere’ mensen, wordt gedacht. Terwijl het voor veel vijftigers of zestigers juist slim zou zijn niet te lang af te wachten.

Je hersenen worden namelijk veel meer geprikkeld als er geluiden blijven binnenkomen. Gebruik je de hoge tonen in je gehoor een langere periode niet, dan wordt het ook moeilijker om ze waar te nemen als je eenmaal wel aan een hoortoestel toe bent.