Waarom elektrisch fietsen fit en gelukkig maakt

Dat fietsen gezond is weten we allemaal. Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd door de gematigde inspanning en je bent lekker buiten. Over e-bikes verschillen de meningen.

Er bestaat een hardnekkig vooroordeel: fietsen met elektrische ondersteuning is voor luie mensen of máákt je zelfs lui. Maar een e-bike is niet per definitie minder goed voor de gezondheid. Sterker nog, in sommige gevallen is deze beter dan een fiets zonder ondersteuning!

Natuurlijk lijkt e-biken erg op ‘gewoon’ fietsen, maar e-bikers rijden gemiddeld vaker, langer en verder. Mensen met een elektrische fiets laten ook eerder de auto staan en laten zich minder snel door de weersomstandigheden ontmoedigen.

Met een e-bike kan, door te spelen met de mate van ondersteuning, regelmatiger worden gefietst. Bij een goede elektrische fiets is de ondersteuning namelijk nauwkeurig op de eigen inspanning af te stemmen. Zo worden je hart en gewrichten minder belast als je heuvelopwaarts fietst of met tegenwind. Een groot voordeel van ondersteuning is ook het gladstrijken van krachtsverschillen als je getweeën of in groepsverband fietst. Elektrisch ondersteund fietsen is dus niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor sociale bezigheden.

E-biken blijkt ook nog gelukkig te maken. De gelijkmatige beweging van de heupgewrichten zorgt voor de aanmaak van endorfine. Bij wat langere ritten wordt dit gelukshormoon optimaal door het lichaam getransporteerd. Doordat er minder vermoeidheid optreedt dan bij normaal fietsen, voelen we ons evenwichtiger en gelukkiger.