Vrienden maken kan ook prima op latere leeftijd

Vrienden maken wordt lastiger naarmate de jaren verstrijken, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Wil je je vriendenkring uitbreiden? Dan heb je vast iets aan deze tips.

Zoek het dicht bij huis
Je kunt potentiële nieuwe vrienden het best dicht bij huis zoeken. Dan vormt afstand in elk geval geen barrière, wat de slagingskans van de nieuwe vriendschap aanzienlijk vergroot. Dit wordt in 1960 al wetenschappelijk onderbouwd door de Amerikaanse psycholoog Theodore Newcomb. Hij volgde destijds studentes die willekeurig kamergenoten toegewezen kregen. Wat bleek? Aan het einde van de studie waren de meeste huisgenoten dikke vriendinnen, eenvoudigweg omdat zij lange tijd onder hetzelfde dak hadden geleefd.

Neem initiatief
Als er iemand is die je graag beter zou willen leren kennen, dan is het belangrijk om samen tijd door te brengen. Dit kan natuurlijk op heel veel manieren. Vraag deze persoon bijvoorbeeld op de koffie. Zo merk je direct of jullie gedeelde interesses hebben en of de normen en waarden van deze persoon overeen komen met die van jou. Uiteraard kan dit ook buitenshuis, op een openbare plek.

Ga bij een club of vereniging
Heb je geen mensen in je omgeving waarmee je een vriendschap zou willen beginnen? Dan kun je ervoor kiezen om lid te worden van een club of vereniging. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor ook mensen die minder mobiel zijn hier lid van kunnen worden. Ook welzijnsorganisaties organiseren activiteiten, veelal laagdrempelig én goedkoop.

Online contact
Vind je het lastig om op mensen af te stappen of bij een club te gaan? Dan kun je online contact maken met anderen. Download bijvoorbeeld de Klup-app, die alleen toegankelijk is voor mensen van boven de vijftig. Je kunt hier praten met anderen en je opgeven voor activiteiten.

Projecten van MAX
MAX heeft verschillende projecten waar je andere 50-plussers kunt ontmoeten. Zo is er MAX 50plusnet, een online platform dat de mogelijkheid biedt om in contact te komen met leeftijdsgenoten. Deelname is gratis.

Investeer tijd in de ander
Als je eenmaal iemand hebt gevonden met wie je een vriendschappelijke band aan het opbouwen bent, is het belangrijk om tijd en energie in deze persoon te investeren. Vraag bijvoorbeeld geregeld hoe het gaat en stel voor om samen iets leuks te doen.

Blaas oude vriendschappen nieuw leven in
Je kunt er ook voor kiezen om iemand die je uit het oog bent verloren weer op te zoeken. Het voordeel hiervan is dat jullie elkaar al kennen. Er kleven echter ook nadelen aan deze optie. Er is wellicht een gegronde reden waarom jullie elkaar uit het oog zijn verloren.

Bron: archief, NRC, margriet.nl, Quest