Steenwijkerland trekt 2,5 ton meer uit voor jeugdhulp

Steenwijk Steenwijkerland trekt ruim 2,5 ton meer uit voor jeugdhulp nadat jeugdzorgaanbieders de eerder vastgestelde bijdrage te laag vonden.

De inkoop van jeugdzorg wordt verzorgd door het Regionaal Serviceteam Jeugdzorg, dat naast Steenwijkerland dit ook doet voor de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Zwartewaterland en Zwolle. De gemeentes bogen zich in november over hun bijdrage aan de jeugdzorg.

Na vaststelling reageerden 13 jeugdhulpaanbieders met een bezwaar. Volgens hun stegen de loonkosten uit boven de toen vastgestelde vergoeding van de gemeente. De gemeenten deden vervolgens onderzoek, waarvan de conclusies samenvielen met die van de zorgaanbieders. Daarop werd besloten tot het verhogen van de bijdrage.

Minder kosten

Voor Steenwijkerland betekent dit dus een uitgave van 345.000 euro, terwijl de gemeente hiervoor aanvankelijk ruim 84.000 euro voor op de plank klaar had liggen. De verwachting is wel dat deze investering helpt bij het afschalen van de duur en de intensiteit van de hulp en uiteindelijk leidt tot minder kosten. Bovendien gaat de inkoop van de jeugdhulp vanaf 2021 op de schop, dus Steenwijkerland denkt hier met een incidenteel tekort te maken te hebben.

De gemeente spreekt voor het bedrag het reservepotje aan voor Opvangen Tekorten Sociaal Domein. Na deze uitgave blijft er nog ruim 750.000 euro over in dit potje.