‘Vierdaagse gaat niet door, omdat het niet kan’

Steenwijk - De telefoon staat al een paar dagen roodgloeiend. „Vragen van schoolbesturen en mensen van vooral sportclubs. Of we al weten of de avondvierdaagse doorgaat”, zegt voorzitter. Albert Gaal. Aanvankelijk zou het wandelbestuur begin april weer samen komen, maar de persconferentie maandagavond van premier Rutte bracht alles in een stroomversnelling.

„We hebben de knoop doorgehakt dat de 67e Avondvierdaagse van Steenwijk dit jaar niet doorgaat. Om de simpele reden dat het niet kan”, zo vervolgt Gaal.

'We kunnen het risico niet nemen'

De vierdaagse stond gepland voor 8 tot en met 11 juni. „Wandelen moet een gezonde bezigheid zijn. We kunnen het risico niet nemen dat er straks mensen ziek worden. En zijn duizenden mensen op pad, wandelaars en publiek. Dat gaat nu niet.” Een andere datum, later dit jaar, is geen optie. „Want er zijn dan ook tal van andere evenementen. Nee, we gaan voor volgend jaar.” Een datum voor 2021 is nog niet geprikt. „Want we willen even zien wanneer het EK voetbal is en andere avondvierdaagsen in de regio. Och, we hebben nog wel even de tijd om een datum te plannen.”

Na de persconferentie over de aangescherpte maatregelen rond corona en de mededeling dat er sowieso tot 1 juni geen activiteiten mogen worden gehouden was de knoop snel doorgehakt. „We hebben mailcontact gehad met alle bestuursleden. Iedereen zei: niet doen. Unaniem besloten om de vierdaagse te schrappen.” Ook de eerste reacties op het besluit druppelen al binnen. „Jammer, maar begrijpelijk”, zo is te horen.

Eerste keer

Voor de organisatie is het de eerste keer in de roemruchte geschiedenis, dat het kruis over het evenement gaat. „Voor ons is het ook een heel vreemd, zeg maar apart gevoel. Maar het is niet verantwoord.” Eerder waren er wel eens calamiteiten door het slechte weer. „We hebben vanwege zware storm een keer een avond afgelast. Dat was op een dinsdag. Ook is het leger al eens in actie geweest en werden jonge kinderen bij zware storm van de route gehaald. Die gingen in militaire voertuigen richting de Markt. Was op zich ook wel grappig. Nee, helemaal niet doorgaan hebben we nog nooit meegemaakt. Nu dus wel.”

‘Gemaakte kosten’

Het bestuur van de avondvierdaagse is sinds januari bezig met de organisatie. „Er waren al de nodige contacten gelegd. En samen met bestuurslid Willem van Beek was ik al mondeling akkoord met een aantal muziekkorpsen en een draaiorgel.” Het lag in de planning om voor de slotavond op donderdag 11 juni Loopband Brigade Pipeband Zwolle naar hier te halen. „Die zouden op de route lopen en het slotoptreden verzorgen. Ze spelen op doedelzakken. Hebben we nog nooit gehad in Steenwijk.” Een mondeling akkoord is in principe ook een akkoord, zegt Gaal. „Contracten getekend zijn er niet. We gaan er vanuit dat we geen geld hoeven uit te geven aan de korpsen. De optredens gaan immers niet door, en we kunnen ons beroepen op overmacht. We rekenen op begrip.”

De vierdaagse denkt eraan om korpsen die nu niet komen, in de jaren hierna opnieuw uit te nodigen. Bestuurder Alfred van Benthem had voor dit jaar mooie nieuwe routes uitgestippeld. „Die zijn niet weg. Kunnen we in 2021 ook gebruiken. Het is dus niet zo dat alle voorwerk van de afgelopen maanden voor niks is geweest. Volgend jaar kunnen we ons voordeel ermee doen.” De voorzitter heeft een duidelijke boodschap aan het wandellegioen. „Gezond blijven, daar gaat het nu om. En de regels van het RIVM opvolgen. Dan kunnen we volgend jaar weer lekker wandelen met elkaar.”