Eerste 'coronaboetes' uitgedeeld in Steenwijkerland

Steenwijk - De politie en handhavers gaan in Steenwijkerland streng controleren op plekken waar meerdere mensen bij elkaar kunnen komen. Zo werden afgelopen weekend jongeren bekeurd omdat ze aan het voetballen waren op de afgesloten sportvelden.

"De extra bevoegdheden kan de burgemeester bij nood inzetten om de situatie te stabiliseren. Dagelijks is er overleg om te kijken welke maatregelen er nodig zijn en waarop gehandhaafd dient te worden", laat woordvoerder Marcel de Werd van de gemeente Steenwijkerland weten. Burgemeester Rob Bats gaat er vanuit dat iedereen zich houdt aan de voorschriften. "Hij blijft een moreel appèl doen op iedereen om zich te houden aan de maatregelen. Voor kinderen en jongeren vertrouwt hij ook op de rol van de ouders."

Met de nieuwe noodverordening wordt er toegezien op de uitvoering van de maatregelen die bijvoorbeeld markten en supermarkten moeten nemen. "Samen met de ondernemers en belangenorganisaties voor detailhandel en middenstand, waaronder Vestingstad Steenwijk, zullen we bespreken welke maatregelen het beste passen in onze gemeente. Ook op plekken waar meerdere mensen bij elkaar kunnen komen wordt scherp gecontroleerd door politie en handhavers van de gemeente."

De gemeente Steenwijkerland maakt duidelijk dat politie en handhaving streng zullen toezien op plekken waar meerdere mensen bij elkaar kunnen komen. Dat blijft niet bij een waarschuwing. Boetes kunnen, zoals minister Fred Grappenhaus maandag bekendmaakte, oplopen tot 400 euro voor groepsvorming en tot 4.000 euro voor winkels die nalatig blijven met te nemen maatregelen. "Afgelopen weekend is helaas geconstateerd dat er op de sportvelden, hoewel deze waren afgesloten, toch groepen jongeren aan het voetballen waren. De politie heeft ze hiervoor bekeurd", vertelt De Werd.