Met de laatste vlucht naar huis: ‘Anders hadden we hier voorlopig vastgezeten’

Oldemarkt – Sommigen lagen nog in badpak op het strand toen de reisleider van TUI iedereen optrommelde om binnen drie kwartier klaar te staan in de hal van het hotel. De vlucht van TUI was één van de laatsten die mocht vertrekken vanaf Cuba. Onder de passagiers zaten Wieja (64) en Egbert van der Kamp (68) uit Oldemarkt. „Anders hadden we voorlopig vastgezeten op Cuba.”

Ze hadden zich lang verheugd op de trip naar Cuba. Eind 2017 zouden ze al gaan, maar toentertijd gooide orkaan Irma roet in het eten. Op 13 maart was het eindelijk zover: in het vliegtuig voor negen dagen Cuba. „Cuba was toen nog helemaal vrij van het coronavirus. Het leek een veilige plek”, vertelt Wieja. Maar halverwege de trip sloop het virus stilletjes naar het eiland. „We zagen op het nieuws dat het virus steeds dichterbij kwam.” En ineens was er een besmetting; drie Italianen in Trinidad droegen het coronavirus bij zich.

Laatste vlucht

In rap tempo stroomde het hotel in Guardalavaca, waar Wieja en Egbert verbleven, leeg. Het Oldemarkter echtpaar had hun terugvlucht staan op vrijdag 20 maart en dat was maar goed ook: het was de laatste vlucht die terug zou gaan naar Nederland. „Op die vrijdag was er ineens een reisleider van TUI die iedereen sommeerde binnen drie kwartier klaar te staan om de volgende vlucht te halen”, vertelt Wieja. „Mensen stonden nog in badpak toen we allemaal naar het vliegveld gingen. Het bleek de laatste vlucht te zijn die vanuit Cuba naar Nederland mocht vertrekken.”

De terugvlucht zou veertien uur duren. Vanuit Cuba vloog het toestel eerst naar Cancun in Mexico om te tanken. „Daar moesten ook nog mensen het vliegtuig in. Het vliegtuig bleek te vol te zitten: er moesten 35 mensen uit”, zegt Wieja. Het werd een bizarre situatie. „Van alle passagiers boden 22 mensen vrijwillig aan een nachtje in Mexico te blijven. De overige 13 mensen werden aangewezen. Een gekke situatie.” Wieja en Egbert hadden niets te vrezen: „Het was onze vaste terugvlucht”.

In Cuba en Mexico zagen Wieja en Egbert medewerkers met mondkapjes op hun werk doen, maar terug in Nederland was er geen mondkapje te bekennen. „Een mondkapje schrikt mensen af”, leerde navraag bij iemand van de marechaussee. Het voorschrift om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, werd op Schiphol niet nageleefd. Tot verbazing van Wieja. „Bij de kofferband was het ouderwets dringen. Zelf zijn we op een bankje gaan zitten en hebben we gewacht tot de meeste mensen weg waren, maar van afstand houden was bij veel mensen geen sprake.”

Zelf heeft ze in overleg met haar werkgever besloten om twee weken thuis te blijven. „We zaten in een vol vliegtuig. Daar was het onmogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. De incubatietijd van het coronavirus kan wel twee weken duren. Ik neem het risico even niet.”

Wandelen door Weerribben

Wieja en Egbert zijn wel blij dat ze weer thuis zijn. „Zulke tijden wil je toch in nabijheid van familie doorbrengen. We vermaken ons thuis prima. Zo heb ik vanochtend om half 7 een wandeling gemaakt door de Weerribben. Rond die tijd is er niemand in de natuur. Cuba was al met al geweldig, maar de Weerribben in de ochtend is evenwel prachtig.”