Waterschap merkt nog niks van schaarste toiletpapier, maar doet wel dringende oproep

Regio - Toiletpapier hamsteren: heeft dat ook gevolgen voor het waterschap Drents Overijsselse Delta?

Waar de een nu voldoende toiletpapier op voorraad heeft om jaren vooruit te kunnen, grepen mensen de laatste weken ook vaak mis vanwege de lege schappen in de supermarkten.

„We kunnen op dit moment niet zeggen of er meer of minder vochtige doekjes of andere veegmiddelen door het toilet worden gespoeld”, vertelt woordvoerder Herald van Gerner van WDO Delta. „Daar hebben we geen zicht op. Dat komt door het mooie weer. De doekjes komen wij bij rioolgemalen en rioolwaterzuiveringen tegen als het geregend heeft. Dan stroomt de riolering namelijk goed door en hoopt het zich op voor een rioolgemaal of bij het ‘ontvangstpunt’ van de rioolwaterzuivering.”

 

Rioolverstoppingen kosten veel geld

Het waterschap deed enkele maanden geleden al een dringende oproep om alleen de 3 P’s door het toilet te spoelen (poep, plas en papier). Rioolverstoppingen kosten het waterschap jaarlijks 100.000 euro per jaar.

„Bij rioolgemalen en rioolwaterzuiveringen merken we dus op dit moment nog niets van het hamsteren van wc-papier of het meer gebruiken en doorspoelen van vochtige doekjes”, zegt Van Gerner. „Dit kan vochtig toiletpapier zijn, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakdoekjes en in deze coronatijd extra veel hygiënische doekjes. Die horen ook niet door het toilet te worden gespoeld, maar kunnen bij het huishoudelijk afval. In deze doekjes zitten vezels die niet afbreken en waardoor pompen en rioolgemalen in storing raken of zelfs kapot kunnen gaan. Dit kost ons veel geld en onnodig werk.”