Gratis boeken aan de weg: ‘Ik vind het belangrijk dat kinderen blijven lezen’

Steenwijk/Wanneperveen De bibliotheken en de scholen zijn dicht. En het lijkt erop dat die voorlopig ook nog wel even dicht blijven. Om de kinderen toch de mogelijkheid te geven om aan een leuk boek te komen, biedt kinderboekenschrijfster en illustrator Danielle Schothorst haar kinderboeken gratis aan. „Ik vind het belangrijk dat kinderen blijven lezen.”

Danielle had van een aantal van haar boeken nog een aardig voorraadje liggen. En dus bedacht ze dat ze daar best wel eens wat mee kon doen. „Ik heb gewoon gekeken waar ik genoeg van heb en die heb ik in een doos aan de weg gezet”, vertelt Danielle. Maar ook volwassenen kunnen een kijkje komen nemen bij De Beugel 34 in Steenwijk. „Voor de oudere lezers heb ik een selectie uit mijn eigen boekenkast gevist. De kinderboeken zijn voor kids tot acht jaar. Ik biedt ze in deze tijden van corona gratis aan. Ik heb er ook gratis boekenleggers en ansichtkaarten liggen. Ik hoop dat de kinderen de kaarten naar de opa’s en oma’s sturen.”

Reacties

Mensen uit de buurt hebben de boeken al weten te vinden. Want Danielle heeft de stapels al een keer moet aanvullen. Ook krijgt ze positieve reacties op haar initiatief. „Ik heb al een bedankkaartje met madeliefjes in de bus gehad. Daarnaast heb ik al veel lieve reacties gekregen van verschillende kinderen.” Wie de kinderboeken graag gesigneerd wil hebben, kan daar later een keer voor terugkomen. „Er zijn al mensen die hebben laten weten terug te komen om de boeken te laten signeren. En dat wil ik natuurlijk graag doen!”

Ruilbibliotheek

Ook op andere plekken wordt lezen gezien als een goed middel tegen de verveling tijdens deze coronacrisis. Hanneke van’t Hof uit Wanneperveen is bij haar op de stoep aan de Wethouder Vosstraat 62 een ruilbibliotheek begonnen. Ze hoopt met haar initiatief de positiviteit in deze sombere periode wat meer naar voren te laten komen. „Je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar ik vind positief blijven een stuk beter. Ik heb een huis vol met boeken, dus ik dacht ik zet ze aan de weg”, vertelt Hanneke. Maar ook als je niets te ruilen hebt kun je terecht bij Hannekes ruilbibliotheek. „Wie ze mee wil nemen mag ze meenemen, wie een boek wil omruilen mag het komen omruilen. Lenen mag ook, maar als ze wegblijven is het echt niet erg.”

Hanneke hoopt dat ze met haar actie andere mensen aanspoort om ook iets positiefs te doen. „Ik vind het zo leuk, er zijn al reacties van mensen uit de buurt die legpuzzels en kinderboeken aan de weg zetten. Ik hoop dat ik met mijn actie mensen aan het denken kan zetten en dat mensen zelf met initiatieven komen. Het is zo gedaan en het geeft een goed gevoel om in deze tijden te helpen, op welke manier dan ook.”