Kerk Noordwolde staat in de schijnwerpers

Noordwolde - De NH-kerk in Noordwolde staat sinds deze week in de schijnwerpers. Op initiatief van de Protestantse Gemeente Lindestreek zijn vijf lampen deels op palen geplaatst door het klusbedrijf van Jos Hettinga.

Kerkrentmeester Hendrik Dekker vindt dat de verlichting meer recht doet aan de kerk als beeldbepalend gebouw in Noordwolde. ‘De kerk staat wat buiten de kern, in het donker. Nu is de kerk prima te zien vanuit Oosterstreek en Zandhuizen. Dat doet recht aan het pand en de uitstekend onderhouden begraafplaats. En het is nu ook betaalbaar door de komst van ledverlichting.’

Verplaatst

Dat de kerk op die ogenschijnlijk opmerkelijke plek aan de rand van het dorp staat, is wel een verklaring voor. De kerk werd rond 1400 vanaf de plek waar nu het Rode Dorp is, verplaats naar de as waar de boeren woonden (Oosterstreek-Molenburen). Dat was dus 250 jaar voordat de vaart werd gegraven en er een nieuw dorpshart ontstond rond de kruising van vaart en de weg vanaf Steggerda.

Rijksmonument

Ondanks dat de kerk een Rijksmonument is, moet de kerk zelf de investering dragen. Er is voor gekozen om de lampen niet de hele nacht te laten branden, zoals bijvoorbeeld in Nijeholtpade.