Bootje varen? Voorlopig even niet

Regio – Een frisse neus halen wordt in deze tijd aangeraden, maar dan wel graag wandelend of fietsend. Varend kan het voorlopig niet in de Kop van Overijssel. De provincie Overijssel en Drenthe houden bruggen en sluizen tot 1 juni dicht voor recreatieve vaart. “Ik snap deze beslissing niet helemaal”, reageert voorzitter Roel van Hoorn van KopTop, de vereniging voor recreatieondernemers.

De Kop van Overijssel en water, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het water in De Wieden en de Weerribben is het in het voorjaar en in de zomer normaal gesproken een drukte van belang. Zodra de zon vrij spel heeft, pakken inwoners maar ook tienduizenden recreatieve vaarders de boot om te genieten van het natuurschoon, met soms filevaren in Giethoorn als gevolg. Maar door de coronacrisis zal het tot 1 juni rustig zijn op de normaal gesproken zo drukke wateren.

De provincie Overijssel heeft besloten om de bruggen en sluizen in Noordwest Overijssel tot 1 juni op basis van het zogeheten ‘winterregime’ te bedienen. Dat betekent dat alleen noodzakelijk vaarverkeer zoals de beroepsvaart en hulpdiensten op afroep kunnen passeren. Met de beslissing om het vaarseizoen uit te stellen, wil de provincie aanhaken bij alle getroffen maatregelen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. „Het recreatieve gebruik van het water leidt tot meer mobiliteit en mogelijke contactmomenten”, beargumenteert Overijssel.

Ook in Drenthe gaat het vaarseizoen nog niet van start vanwege de coronamaatregelen. De winterbediening blijft geldig tot nader bericht. Dat houdt in dat bediening plaatsvindt op afspraak. Het uitstel is bedoeld om verspreiding van het virus via vaarrecreatie te vermijden. "Ook is het zo is dat vaarrecreanten weinig vertier zullen vinden omdat horeca en attractie gesloten zijn", redeneert de provincie. 

Van Hoorn begrijpt volledig dat de overheid maatregelen treft tegen het coronavirus, maar snapt de beslissing om de recreatieve vaart tot 1 juni aan banden te leggen niet. „Let wel, niemand mag gevaar lopen. Maar tussen een sluiswachter en mensen op een bootje is geen contact. Op het water heb je sowieso geen contact”, betoogt hij. Bovendien, zegt Van Hoorn, is varen niet verboden. Hij wijst op de verschillen die dreigen te ontstaan. Overijssel maar ook Drenthe hebben het vaarseizoen uitgesteld, maar Friesland bijvoorbeeld (nog) niet. „Dus je kunt wel richting Kuinre varen en daar via de Driewegsluis Friesland in.”

Dreun

De beslissing om de recreatieve vaart uit te stellen, is volgens Van Hoorn de volgende dreun die de toeristische sector in de Kop van Overijssel te verwerken krijgt. „In mijn optiek hadden ze het vaarseizoen beter twee weken kunnen uitstellen, om daarna te kijken hoe de vlag ervoor zou staan. Maar goed, het is zwaar en we zullen er het beste van moeten maken.”

Hoe jammer hij het ook vindt, voorzitter Jan van Esseveld van zeilvereniging Belterwiede schaart zich achter het provinciebesluit. „Dit besluit belemmert het vrije varen, maar het is niet anders.” Van Esseveld noemt de beslissing verstandig. “Als je van Zwartsluis naar Steenwijk vaart, kom je zo zeven of acht bruggen en sluizen tegen.” Ook voor de zeilers geldt; het is niet verboden het water op te gaan. „Alleen je kunt niet ver komen”, zegt Van Esseveld. Zelf heeft hij een ligplaats voor een Olympiajol. „Maar ik ga er nu niet mee zeilen. Dat geeft een vreemde indruk en is ergens zelfs wel een beetje ongepast.”