’Coronakorting’ voor zakelijke huurders

Steenwijk - In verband met de Coronacrisis heeft Frank Bronts van City Shops Vastgoed het initiatief genomen om zakelijke huurders in en nabij het centrum van Steenwijk 50% huurkorting te verlenen.

„Ik hoop, dat andere verhuurders dit voorbeeld gaan volgen”, aldus Bronts. Hij verhuurt zowel kantoren als winkels en speelt hiermee in op de problemen, die er nu zijn ontstaan. „We moeten voorkomen”, zo is Bronts van mening, „dat er straks mogelijk driekwart van de winkels en zakelijke kantoren in Steenwijk leeg komen te staan.”

Onroerendgoedbelasting voor zakelijk onroerend goed

Het zou volgens Frank Bronts de gemeente Steenwijkerland sieren, wanneer een steentje wordt bijgedragen door bijvoorbeeld de onroerendgoedbelasting voor zakelijk onroerend goed te verlagen.

„We wilden niet afwachten totdat ondernemers zich meldden met een verzoek om huurverlaging, maar dit juist vóór zijn”, verklaart Frank Bronts. „Winkeliers klagen niet snel. Maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn.”

Veel reacties

Nadat hij zijn mail had verstuurd kreeg hij veel reacties. „Hartverwarmende en ontroerende reacties,” aldus Bronts.

Een van zijn huurders is Arjan Rosenboom van van Rosenboom Repair in de Oosterstraat. „Dankzij deze huurverlaging kunnen we het wat langer volhouden”, zegt hij. „Er zijn verschillende vaste lasten die in deze tijd gewoon doorlopen, zoals gas, water en licht en de verzekeringen, en de huur is ook een grote kostenpost. En dat terwijl de inkomsten danig zijn teruggelopen.”

Hij had weliswaar een buffertje opgebouwd om lastige periodes te overbruggen, „maar nu kan ik het wat langer volhouden. We weten immers niet hoe lang het gaat duren. Wat dat betreft was deze mail zeer welkom.”

‘Het is heel erg rustig op straat’

Hij is nu ruim twee jaar gevestigd in dit pand aan de Oosterstraat. Zijn winkel is nog open, maar het is heel erg rustig op straat. „Ik repareer telefoons en tablets. Gerichte klanten komen daar wel voor. Maar bijvoorbeeld de verkoop van accessoires, producten die mensen die niet per se hoeven te hebben, lopen enorm terug.”

Thuisbezorgen

Mocht de boel helemaal op slot gaan, dan wil hij kapotte telefoons en tablets bij de klanten thuis ophalen, in zijn werkplaats bij de winkel repareren en weer thuisbezorgen. „We moeten maar zien hoelang het duurt…”

Er zijn ondernemers die overwegen een deel van de week dicht te gaan. Dit onder het motto ‘Als er geen klanten komen, heeft het weinig zin om open te blijven.’