‘De mens is flexibel, zelfs in tijd van rouw en verdriet’

Steenwijk „Na een hectische periode, waarin de maatregelen voor iedereen, dus ook voor de uitvaartbranche, steeds verder werden aangescherpt, lijken we nu in een ietwat rustiger vaarwater te komen”, constateert Janet Bloks, uitvaartbegeleidster bij De Laatste Eer Steenwijk.

Dat geldt zeker niet voor het werk wat gedaan moet worden, maar de mensen zijn zich inmiddels beter bewust van de ernst van de situatie en daardoor bereid de nodige beperkende maatregelen te accepteren en op te volgen, merkt ze. „Een paar weken terug reageerden mensen nog geschokt en opstandig bij het horen van het maximum van 30 personen bij een uitvaart, nu weet men dat het niet anders is en denkt al na over alternatieven. Het is mooi om te zien hoe flexibel de mens eigenlijk in elkaar zit, we passen ons redelijk gauw aan een nieuwe situatie aan, zelfs in tijd van rouw en verdriet.”

Nog voorzichtiger

„Nu er steeds meer mensen met corona overlijden, moeten we nog voorzichtiger zijn, dan we al waren”, vervolgt ze. „Daarom wassen en kleden we de overledene (ook die aan corona zijn overleden) op een respectvolle manier, maar wel zonder familie en met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen. Want niet de overledene is onze grootste besmettingshaard, dat zijn de nabestaanden die met de overledene samenleefden. Vandaar dat we bij een thuisopbaring alleen bij strikte noodzaak op nog controle komen. Het liefst nemen we iemand direct mee naar ons uitvaartcentrum om daar te verzorgen, zo komen wij zo min mogelijk in contact met de nabestaanden.”

Beperkte bewegingsvrijheid

Het is voor de medewerkers van de Laatste Eer vreemd om niet aan de wensen van de familie te kunnen voldoen. „Normaal gesproken bewegen we mee met families, maar onze bewegingsvrijheid wordt in deze tijd sterk beperkt. Wij vragen nu bij het eerste telefoongesprek al dingen die we eerder nooit vroegen. Waaraan is iemand overleden; zijn er mensen die hoesten, niezen of koorts hebben in de familie; zijn er mensen met griepverschijnselen. Afhankelijk van de antwoorden proberen we een zo veilig mogelijke omgeving voor familie en medewerkers te creëren, daarbij rekening houdend met de wensen, maar op de eerste plaats komen de richtlijnen van het RIVM. En die gelden voor alles wat we doen in de voorbereiding voor de uitvaart. Natuurlijk wil iedereen een afscheid naar je eigen wens, en daar proberen wij alles aan te doen, maar kijkend naar de schrijnende situaties in Italië mogen wij, tot nu toe, onze zegeningen tellen.”