Taakstraf voor brandstichting eigen auto

Steenwijk - Een 40-jarige Steenwijker is donderdag veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. De man stak zijn eigen auto in de brand in de hoop verzekeringsgeld op te strijken.

De man werd achterna gezeten door een drugsbende, zo was zijn verklaring. Hij zat in de nacht van 13 mei 2018 nog in zijn auto op een afgelegen plek buiten Steenwijk toen bendeleden benzine over de Golf sprenkelden en de wagen in de brand zetten. De verdachte leerde die lui kennen in de cel in Ecuador waar hij in 2007 een celstraf uitzat. Een Deense drugsbaas zou nog 3.000 euro tegoed hebben van hem. Maar dit was 11 jaar geleden. En zou de georganiseerde misdaad daadwerkelijk naar Steenwijk afreizen voor zo'n bedrag? Hij hield zijn verklaring lang vol, tot hij op de zitting twee weken terug toch de waarheid vertelde. Hij had zelf de wagen in de brand gestoken. De man verkeert in grote geldzorgen.

Onderdeel van de straf is ook dat hij hulp accepteert om van zijn schulden af te komen, meldt het vonnis. De straf is nagenoeg gelijk aan de eis, al had de officier een iets latere werkstraf gevraagd.

 

Michiel Satink