Koopavonden binnenstad vervallen tijdelijk

Steenwijk De corona-maatregelen treft ook de winkeliers in de binnenstad van Steenwijk. „Het is erg rustig in de stad,” zegt Rob van Meel, secretaris van Steenwijk Vestingstad. „Normaal gesproken is het dé tijd om op zoek te gaan naar de nieuwste mode en de kledingkast aan te vullen met voorjaarskleding. Even genieten van de eerste zonnestralen op het terras. Nu is iedereen aan huis gekluisterd en zit men in een gemakkelijke outfit voor de buis of achter de computer. Men komt alleen nog voor het hoognodige de deur uit.”

„Begrijpelijk natuurlijk,” vervolgt hij. „Winkelen terwijl je 1,5 meter afstand moet houden, is een stuk minder gezellig.” Afgelopen dagen heeft het bestuur van de ondernemersvereniging de knoop doorgehakt en besloten om de koopzondagen tot 1 juni af te lasten en vanaf donderdag 2 april de koopavonden te laten vervallen. „De winkeliers hebben het moeilijk in deze tijd en willen hun openingstijden zo efficiënt mogelijk gebruiken en zo min mogelijk risico lopen. Dit helpt.”

Zendemarkt, voorjaarsbraderie en de brocante markt gaan niet door

De geplande activiteiten zoals de Zendemarkt, voorjaarsbraderie en de brocante markt kunnen door de maatregelen ook niet doorgaan. „We hopen dat we, zodra deze crisis voorbij is, weer met z’n allen kunnen genieten van de sfeervolle binnenstad van Steenwijk. De Vestingstad heeft veel te bieden. Het zou geweldig zijn als iedereen straks de schade dubbel en dwars komt inhalen. Dat gaat de stad enorm helpen.”

Vestingstad roept op lokaal te kopen

De bijzondere situatie met alle richtlijnen om het virus te bestrijden zorgt ook voor nieuwe initiatieven. Zo bieden verschillende winkeliers aan om de boodschappen te bezorgen. „Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt,” aldus de secretaris. „Een simpel belletje kan ervoor zorgen dat je snel geholpen bent.” Van Meel roept op om vooral ook aan de lokale middenstand te denken. „Heb je iets nodig? Koop lokaal en heb hart voor Steenwijk. Op deze manier komen we met elkaar deze moeilijke periode door.”